Múra

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Mura (pleme))
Mura Indijanac, poglavica.

Múra, indijansko pleme porodice Muran naseljeno u tropskom području uz desnu obalu donjeg toka rijeke Madeira u Brazilu, u blizini ušća pritoke Jamari. Múra su poznati ribari a služe se i harpunama. neprijateljski raspoloženi prema bijelcima oni se počinju širiti niže niz Purus, prihvaćajući usput sjedilački farmerski način života. Njihova ekspanzija završava negdje 1774., a 1786. oslabljeni bolestima i ratovima s Munduruku Indijancima, prisiljeni su se pomiriti se s bjelačkim stanovništvom.

Múra su prvenstveno ribari. Njihova sela su malena, 15-120 osoba, a najveći dio vremena provode u svojim kanuima. Praktično, kaže Julian H. Steward, sve su društvene funkcije na obiteljskom nivou, pa ih se može usporediti s Eskimima, Šošonima i Guató Indijancima. Isti ovakav obiteljski nivo integracije nalazimo i kod Nambikwara a i kod raznih plemena širom svijeta.

Prihvaćanjem agrikulture, odnosno obrade tla, Indijanci prihvaćaju i bjelačke svece i katoličanstvo, koje potom upliću u svoje mitove i dodjeljuju im svoje uloge. Sveti Antun dao im je ribu, a sveti Ivan manioku i palme. Njihovo katoličanstvo isprepleteno je ranim domorodačkim vjerovanjima, šamanizmom, a očuvali su i običaje bičevanja te uzimanje opojnog narkotika poznatog kao liamba (hašiš?).

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • H. W. Bates, The Naturalist on the River Amazon, London, 1892
  • C. Nimuendaju, The Mura and Pirahá, in: HSAI, BBAE 143, 7 vol. Washington, D.C., 1946-1959

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]