Hašiš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Svojevremeno legalna trgovina hašiša u Katmanduu, Nepal, 1973.
Hašiš zaplijenjen u SAD-u.
Sebsi (Maroko)

Hašiš (od arapskog حشيش ḥashīsh) je smola koja se dobija iz biljke indijske konoplje i sadrži iste aktivne sastojke, prvenstveno tetrahidrokanabinol (THC), samo u većoj koncentraciji. U islamskoj i indijskoj kulturi hašiš se naziva kif, bhang ili kharas.

Hašiš je u čvrstom stanju, ali pri zagrijavanju se omekšava. Boja varira od crveno-smeđe do crne. Konzumira se inhalacijom ili kao sastojak hrane (najčešće kao haš kolačići).

U modernijoj povijesti sedamdesetih i osamdesetih prilikom veće potražnje, hašiš je prvenstveno bio glavni proizvod izvoza iz zemalja poput Nepala, Indije, Pakistana i Afganistana. Tada bi se hašiš prevozio u blokovima koji su bili zamotani u crveni ili zlatni papir. Prijašnji izvoz hašiša iz istočnih zemalja danas je zamijenio uzgoj kanabisa u kontroliranim uvjetima. U razvijenim zemljama gdje se unutarnjim uzgojem  mogu dobiti veliki koncentrati THC-a, nema više potrebe za uvoznim hašišem te su time nastale mnoge nove vrste hašiša s vrlo izraženom potencijom.[1]

[2]Hašiš te njegova upotreba datiraju tisućama godina u prošlost. Hašiš je, kao riječ, nastao od riječi hasisani po imenu vojskovođe Hasana za kojeg se u povijesnim zapisima tvrdi da su on i njegova vojska bili pod utjecajem hašiša prilikom borbi. Samo podrijetlo hašiša dolazi iz vremena kada su ljudi prvi primjetili da čudni ljepljiv nusproizvod biljke kanabisa ima utjecaj prilikom konzumacije.

Proizvodnja hašiša[uredi VE | uredi]

Države koje su danas, ali i u prošlosti, jedne od glavnih proizvođača su Libanon i Maroko. Tamo se hašiš obrađuje po tradicionalnom receptu uz sušenje kiefa i postupno stvrdnjavanje istog uz pomoć drvenog čekića. Danas takav način proizvodnje gdje se koriste tradicionalne metode nije više toliko u uporabi u razvijenim zemljama, već se koriste sofisticirani alati poput preša i ekstraktora.[2]

Vrste proizvodnje[uredi VE | uredi]

Postoji nekoliko važnijih procesa i metoda proizvodnje koji utječu na sama svojstva i kvalitetu za dobiveni hašiš. One od najučestalijih su Charas metoda, prosijani hašiš, Ice hash te Bubble Hash .[2]

Vrste hašiša[2][uredi VE | uredi]

Afgani[uredi VE | uredi]

Afganistanski hašiš možemo dobiti isključivo od zrelih i sušenih cvjetova vrste Cannabis Indica metodom ručnog trljanja ili metodom prosijanja cvjetova kroz kožu ili drugu tkaninu.

Charas Hašiš[uredi VE | uredi]

Potječe iz Indije, gdje je još u prošlosti korišten kao pripravak. Danas se Charas proizvodi u cijeloj Indiji.

Kašmirski Hašiš[uredi VE | uredi]

Kao i prema nazivu, ovaj hašiš potiče iz Kašmira, zemlje na sjevernom dijelu Indije i proizvodi se od vrste C. Indica koja raste na planinskim padinama.

Libanonski Hašiš[uredi VE | uredi]

Tradicionalno se proizvodi od biljke C. Indica, no u današnje vrijeme koriste se kombinacije Indice i Sative. Većina biljaka uzgaja se u dolini Baalbek u Libanonu uz pomoću suvremenih strojeva i mehanizacije. Početkom sedamdesetih godina, zapadnjaci su naselili Libanon s ciljem proizvodnje hašiša.

Manali Hašiš[uredi VE | uredi]

Ovaj hašiš potječe iz sjeverozapadnog dijela himalajskog arhipelaga Indije. Naziv dolazi po tamošnjem istoimenom gradu, čuvenom zadnjih četrdesetak godina kao glavnom mjestu za okupljanje ljubitelja kanabisa.

Marokanski Hašiš[uredi VE | uredi]

Maroko kao država dopušta korištenje i legalnu sadnju kanabisa. Iz Maroka, najveći dio proizvodnje dolazi iz sjevernog i sjeveroistočnog dijela koji se sastoji od padina planinskih masiva Atlasa i Rifa. Prema podacima UN – a u 2004. godini procjenjuje se da samo u regiji oko planine Rif od proizvodnje hašiša živi oko 800 000 Marokanaca.

Nederhaš[uredi VE | uredi]

Kao i u ostalim vrstama, tako i u Nizozemskoj početni način prerade bio je ručni. Danas se sve više upotrebljavaju nove metode poput ekstrakcije ledom ili plinom kako bismo dobili danas poznate nizozemske sorte poput Ice-o-Latora i Bubble – Hasha.

Nepalski Hašiš[uredi VE | uredi]

Prilikom uzgoja koriste se zreli cvjetovi koji su polusušeni ili čak sasvim svježi. Prešanje i dobivanje praha radi se ručno. Ovaj hašiš spada u podtip Harasa iz Indije.

Pakistanski Hašiš[uredi VE | uredi]

Ovaj hašiš proizvodi se u čitavom Pakistanu, ali najbolji hašiš dolazi iz izoliranih pakistanskih regija Citral, Swat i Khaibar. Kao i ostale vrste, i ovaj se proizvodi na sličan način, ručnim prešanjem biljke C. Indice.

Turski Hašiš[uredi VE | uredi]

Proizvodi se uglavnom od hibrida sa velikim udjelom THC – a . Najveći dio proizvodnje dolazi iz južnih centralnih i jugoistočnih regija Turske. Proizvodi se od osušenih poluzrelih i zrelih cvjetova tradicionalnim tehnikama trljanjem preko tkanine ili u bubnjevima.[2]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Hašiš
  • Hašiš. vutropedija.com (24. travnja 2018.)
  • 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 "Marihuana : Hašiš - vutropedija.com", vutropedija.com, objavljeno 18. ožujka 2018. pristupljeno 26. travnja 2018.