Muzej znanosti u Londonu

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Muzej znanosti)


Science Museum
Muzej znanosti u Londonu
Osnovan 1857.
Lokacija Exhibition Road, South Kensington (londonska četvrt), London
Izlošci300 000
MetroSouth Kensington, Londonski metro
WWW http://www.sciencemuseum.org.uk
Istočna dvorana Muzeja znanosti

Muzej znanosti (engl. Science Museum) je veliki muzej prirodnih znanosti i tehnike na Exhibition Roadu u South Kensingtonu u Londonu. Ovaj muzej je dio National Museum of Science and Industry, kojeg je projektirao Sir Richard Allison. Muzej znanosti osnovan je 1857. a prvi intendant bio je Bennet Woodcroft. Eksponate muzeju donirao je Royal Society of Arts a tu su se našli i predmeti s Prve svjetske izložbe održane u Londonu 1851. U početku je muzej bio dio South Kensington muzeja kao Victoria and Albert Museum, ali biva odvojen pod nazivom Museum of Patents 1858. i Patent Office Museum 1863. godine. Znanstveni i tehnički dio dobivaju 1865. sadašnje ime, dok su umjetničke zbirke preseljene u Victoria and Albert Museum. Patent Office Museum je djelovao samostalno do 1909., a tada postaje dio Muzeja znanosti.

Muzej sadrži više od 300.000 eksponata u svojim zbirkama. U najpoznatije eksponate ubrajaju se Stephenson Rocket, Puffing Billy, prvi mlazni motor, rekonstrukcija Crickovog i Watsonovog modela DNK, nekoliko najstarijih očuvanih parnih strojeva, rekonstrukcija Babbageovog diferencijalnog stroja kao i prvi prototip Clock of the Long Now. Tu je izloženo i nekoliko stotina interaktivnih eksponata i jedno 3D IMAX-kino.

Pored muzejskog rada, Znanstveni muzej je i svjetski priznata istraživačka institucija. Knjižnica muzeja je do 1960-ih bila najveća britanska nacionalna knjižnica za prirodne znanosti, medicinu i tehniku. Danas je knjižnica partner Imperial College London knjižnice.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Muzej znanosti u Londonu