NK Šijana

Izvor: Wikipedija
Šijana
Puno ime Nogometni klub Šijana Pula
Osnovan povijest kluba počinje 1.934.godine okupljanjem seniorskih igrača u šumi Šijana u Puli,[1]
Domaći dres
Gostujući dres

NK Šijana je bivši nogometni klub iz Pule.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Klub je imao natjecateljske kategorije juniora i seniora.Grb kluba je bila djetelina s četiri lista, boja kluba je bila zelena. Dok je seniorski sastav već godinama igrao u općinskoj ligi,osvajanjem prvog mjesta iste te ulaskom u viši rang natjecanja, nastala je potreba za juniorskom ekipom kako su pravila nalagala. Tako se 1.971. Godine oformio juniorski sastav.Prvi trener juniora Luka Maričić, zatim Bruno Bužleta dugi niz godina. Seniorski treneri su bili između ostalih Luka Maričić,Silvano Faraguna,Mile Grahovac,Adriano Beli, i drugi. U početku su se utakmice igrale na nekadašnjem igralištu gdje je sada parkiralište u bivšoj vojarni Karlo Rojc u Puli, kasnije na igralištu Karbunina, nekad odlagalištem ugljene šljake, danas pomoćnom igralištu stadiona Aldo Drozina. Šijana je 80-ih godina bila u vrhu Pulskog nogometa, čak je i 1984/85 osvojila prvo mjesto u Istarskoj regionalnoj ligi, no zbog financijskih problema a i zbog nedostatka vlastitog igrališta, odlazak u viši rang je prepustila NK Pazinka Pazin.Klub se počeo gasiti krajem 80-ih.

Regional Express (REX): Legenda o NK Staklar, 28. travnja 2009. (pristupljeno 2. srpnja 2015.)</ref>[2] Sport Istra - Istarski sport onlineArhivirana inačica izvorne stranice od 2. srpnja 2015. (Wayback Machine) NM: NK Staklar, legenda koja živi (pristupljeno 2. srpnja 2015.)</ref>

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Poslovna Hrvatska Nogometni klub Šijana (pristupljeno 2. srpnja 2015.)
  2. Regional Express Karbunina dobila travu i reflektore, 7. listopada 2010. (pristupljeno 2. srpnja 2015.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak NK Šijana koji govori o hrvatskom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.