NK Laduč

Izvor: Wikipedija
NK SUTLA-LADUČ
Puno ime Nogometni klub Laduč
Osnovan 1946.
Igralište Štručijak, Laduč
Kapacitet 1500
Trener Tomislav Žitković
Liga 4. HNL

NK Laduč je nogometni klub iz Laduča.

Povijest kluba[uredi | uredi kôd]

Nogometni klub Laduč osnovan je u ljeto 1946. godine, na osnivačkoj skupštini u danas popularno zvanoj Staroj školi. Osnivači su bili Branko Cvetković, Alojz Debeljak, Ivan Hanzir, Nikola Hanzir, Vid Hrgar, Nikola Kolarić, Vilko Kušević, Stjepan Martinko, Nikola Gajski i Vladimir Poljak.


Nakon prijedloga da se klub zove Orač ili Sijač, Stjepan Martinko predlaže ime Crvena Zvijezda koje je jednoglasno prihvaćeno. Današnje ime klub je dobio 1991. godine. Laduč je klub bogate prošlosti, pa se tako takmičio u različitim takmičarskim razredima Varaždinskog i Zagrebačkog nogometnog saveza.

Prvi predsjednik kluba bio je Nikola Hanzir, tajnik Nikola Gajski, a blagajnik Branko Cvetković. Među prvim zabilježenim rezultatima je prijateljska utakmica protiv Bratstva iz Savskog Marofa ( poraz od 3:0), te protiv tvorničkog kluba NIA iz Zagreba (rezultat nepoznat). Prva službena utakmica odigrana je protiv NK Vrapče iz Vrapča Laduč je poveo golom Ivana Niznera te držao taj rezultat do pred sam kraj utakmice ali je ipak poražen rezultatom 2:1. Na igralištu u Laduču prve vratnice od smrekovine postavili su Josip Jurčec i Nikola Kosmat, prve dresove, lopte i kopačke dobivene su od omladinskog komiteta iz Zagreba, a prvi treneri (i igrači) bili su Ivan Nizner i Stjepan Martinko.

Igralište je bilo na istom mjestu kao i danas, a klupske prostorije bile su u Staroj školi. Godine 1980. počela je gradnja današnjih prostorija, a 1983. i 1984 u potpunosti je obnovljen travnjak igrališta s drenažama. Laduč je nadaleko bio poznat po izuzetno kvalitetnim igračima od kojih je prvo nogometno ime Renato Jurčec. Igrao je, koji je u Zagrebu, Hajduku, Inkeru, Dinamu (tadašnja Croatia), Cibaliji i Slaven Belupu. Renato je vrhunac karijere doživio u Hajduku s kojim je osvojio državno prvenstvo i 1995. godine igrao četvrtfinale Lige prvaka protiv Ajaxa. Renato je još i danas u vrhu liste strijelaca HNL-a s postignutih 87 golova. Jurčec je poslije trenirao Laduč.[1]

Pored svega klub je 2002. kompliciranim pravnim postupkom postao pravnim sljednikom NK Crvena zvijezda, te je tako povijest dragog nam kluba ostala neprekinuta, a stekli su se i uvjeti pravne osobnosti prema institucijama Republike Hrvatske.

Kada je to riješeno, klub je ostvario i pravo na upis u katastarske knjige. Do tada su objekti i igralište bili «oranica pod upravom gradske šumarije». Konačno je i sama klupska zgrada stekla preduvjete za uvođenje telefonske i plinske instalacije, napravljeno je centralno grijanje u svim prostorijama doma, uređena je fasada, izgrađena velika natkrivena terasa, te uređen najljepši nogometni teren s novom ogradom i natkrivenom tribinom. To je impresivan razultat suradnje Mjesnog odbora Laduč, Općine Brdovec u mandatu načelnika Mladena Debeljaka, članova uprave NK Laduč na čelu s predsjednikom Borisom Martinkom, navijača i svih ljudi dobre volje koji vole naš klub.

Trenutačno se natječe u Jedinstvenoj županijskoj nogometnoj ligi (5. rang natjecanja).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Branko Tuđen: Trener Jurčec poslije pete uzastopne pobjede: Ako sam mogao Kustošiju iz četvrte u drugu i Bistru u treću ligu, uvest ću i Trešnjevku. Treća HNL zapad, kakva je sada, idealna je za igrače i trenere. Sportnews.hr, 25. listopada 2018. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. veljače 2020. Pristupljeno 20. veljače 2020.
Nedovršeni članak NK Laduč koji govori o hrvatskom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.