NK Spartak Mala Subotica

Izvor: Wikipedija
NK Spartak
Puno ime Nogometni klub Spartak Mala Subotica
Osnovan 1964.
Igralište Jagodišće
Liga Međimurska Premier liga
2022./23. 1. (1. ŽNL Međimurska)
Domaći dres
Gostujući dres

NK Spartak Mala Subotica je hrvatski nogometni klub iz Male Subotice.

Davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća rodila se ideja o osnivanju kluba u Maloj Subotici. Budući da nogometno loptanje nije bilo strano ovdašnjem pučanstvu, a pojedini su "sobočki dečki" prvo nogometno igračko iskustvo stjecali u klubovima iz okolnih naselja. Realizacija te ideje dogodila se 1964. godine i to na inicijativu jedne grupe tih sportskih entuzijasta na čelu sa gospodinom Augustom Cirkvenčić, ujedno i prvim predsjednikom kluba. Prvo nogometno igralište bilo je "Doleje" kod šume zvane "Gaj". Klub je prestao s radom 1969. godine. Četiri godine kasnije (1973.), na inicijativu bivših igrača klub je ponovno zaživio i godinu dana kasnije (1974.) završeno je igralište "Jagodišće" gdje se još i danas igraju utakmice. Prvi veliki uspjeh kluba bio je u sezoni 1982./1983. kada je klub postao prvak I Međimurske lige. Godine 1990. klub se plasirao u III Hrvatsku ligu. Dvije godine kasnije (1992.) klub bilježi uspjeh plasmanom u finale Međimurskog CUP-a. Od te pa sve do 1996. godine klub se uspinjao rangovima natjecanja od početne 4. Hrvatske nogometne lige "Sjever", pa do najvišeg ranga u povijesti kluba - 2. Hrvatske nogometne lige, što je bio i vjerojatno ostat će najveći uspjeh kluba u povijesti postojanja. U međuvremenu (1996.) klub se još jedanput plasirao u finale međimurskog CUP-a, ali niti kao u prethodnom pokušaju, nije ga uspio osvojiti. U to je doba NK "Spartak" bio treći klub po kvaliteti u Međimurju. Međutim nedostatna financijska sredstva prisilila su klub da godine 1998. istupi iz 3. HNL – Sjever. Odlasci igrača u druge sredine doveli su klub pred nezavidnu situaciju i klub je bio pred gašenjem. Konsolidacija kluba trajala je do 05.08.1999.

kada je došlo do promjene članstva izvršnog odbora kluba, koji uz male izmjene, u zadnjih pet godina, organizacijski uspješno vodi klub u 4. Hrvatskoj nogometnoj ligi "Međimurje". Plodovi rada vidljivi su na natjecateljskom planu, tako da se ekipa seniora, na kraju sezone 2003/04, plasirala na visoko 3. mjesto, a rad s mlađim uzrastima, rezultirao je osvajanjem prvog mjesta ekipe pionira NK "Spartak PMP" u svojoj skupini. 2006. godine klub se i po treći put plasirao u završnicu međimurskog CUP-a, ali niti kao u dva prethodna pokušaja, nije ga uspio osvojiti, izgubivši od susjednog kluba NK Dinamo Palovec rezultatom 0:2.

Danas se klub natječe u Prvoj međimurskoj nogometnoj ligi. Isto tako ne zaostaje i briga o uređenju infrastrukture kluba, započeta izgradnjom pomoćnog igrališta i ostalih popratnih sadržaja za nesmetane aktivnosti svih aktivnih sudionika, čiji broj prelazi granicu od stotinu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]