NK Studentski grad

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s NK Studentski Grad Zagreb)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
NK Studentski grad
Puno ime Nogometni klub Studentski grad Zagreb
Nadimak Studenac
Osnovan 1.1. 1972
Igralište "Grbavica"
Kapacitet 500
Liga 1. Zagrebačka liga
2018./19. 11. mjesto
Domaći dres
Gostujući dres

NK Studentski grad je nogometni klub iz Zagreba.

Klub se nalazi u kvartu Gornja Dubrava u zagrebačkoj četvrti Dubrava. Sjedište kluba smješteno je u zgradi bivše mjesne zajednice u Studentskom gradu na adresi Studentski grad, M. Gavazzija bb. Nogometni teren se nalazi u ulici Gjure Prejca i popularno ga se naziva "Grbavica". Klub se trenutačno nalazi u 1. Zagrebačkoj ligi. Igrači igraju u tamnoplavim dresovima s bijelim crtama na rukavima.

Povijest[uredi VE | uredi]

Počeci[uredi VE | uredi]

NK Studentski grad osnovan je 1972. godine u Studentskom gradu. Uspjeli su se kvalificirati u 2. zagrebačku ligu 1977. i postigli značajne uspjehe ( pobjede nad Maksimirom, Dubravom, Podsusedom...). I sljedećih godina Studentski grad postiže uspjehe i do sredine 80-ih godina dostiže drugo mjesto u 2. zagrebačkoj ligi, te nešto kasnije i prvo mjesto. Ekipa kasnije slabi i istisnuta je od mnogo jačeg Maksimira, Dubrave i Prigorja.

Međuopćinska liga[uredi VE | uredi]

I na ovome se natjecanju Studentski grad iskazao, postigavši vrlo dobre rezultate ( 3. mjesto ) ali ih je opet nadjačao kvartovski rival Dubrava. Ipak su dobivali utakmice protiv drugih klubova, međuostalom i Maksimira. Na posljednjem međuopćinskom natjecanju osvojili su 6. mjesto

=== Novija povijest , klub se natjece u prvoj zagrebackoj ligi.

Klub je osvojio nekoliko drugih turnira i natjecnja.

Nogometni teren je obnovljen i ima umjetnu travu sa dva mala terena takoder sa umjetnom travom i postavljene su tribine.

Zahvaljujući dugogodišnjem direktoru kluba Željku Petroviću i nekolicini marljivih entuzijasta klub je napredovao financijski i kvalitativno. Pokrenute su neke strukture u gradu Zagrebu, te je postavljena i rasvjeta.

Nogometni teren[uredi VE | uredi]

Nogometni teren "Grbavica" je upočetku bio običan travnjak sa označenim linijama igrališta. Nakon nekog vremena oko glavnog terena je postavljena metalna ograda i nasip za gledatelje. Kasnije su još dodane klupe za rezervne igrače i trenere, a sam teren je dobio novu umjetnu travu i golove te nove svlacionice .

Kraj glavnog terena se nalaze 2 pomoćna mala terena sa umjetnom travom za mlađe uzraste na koje su postavljeni golovi. Nedavno je na sjevernoj strani postavljena tribina za gledatelje sa oko 100 sjedećih mijesta, a na nasip može stati još mnogo više gledatelja.

Izgrađene su i nove prostorije za klupsko vodstvo, svlačionice i tuševi za izgrače, a posebno svlačionice i tuševe za suce, sve to u kratko vrijeme i nesebničnim zalaganjem šačice ljudi u vodstvu tog kluba.

Uspjesi[uredi VE | uredi]

  • Prva zagrebačka liga: dva druga i jedno treće mjesto.
  • Kup Zagreba : treće mjesto.
  • Plasman u 1. zagrebačku ligu u sezoni 2006./07.

Plasman u 2. hrvatsku nogometnu ligu za kadete i juniore ovoga kluba najveći je podvig u povijesti, u sezoni 2009/2010 kadeti i juniori NK Studentskog grada odmjerit će snage sa vrlo jakim klubovima iz sjevernog dijela hrvatske.

Navijači[uredi VE | uredi]

Kako je klub zasjenjen mnogo većim i jačim suparnikom, NK Dubrava, tako su i navijači kluba malobrojni. Za klub uglavnom navijaju obitelji igrača te njihovi prijatelji.

Vanjski izvori[uredi VE | uredi]