NK Dubrava

Izvor: Wikipedija
NK Dubrava
Puno ime Nogometni klub Dubrava
Osnovan 1923.
Igralište ŠRC Dubrava
Kapacitet 500
Trener Tihomir Bradić
Liga 1. ŽNL Zagrebačka
2013./14. 1. mjesto u 2.ŽNL

Nogometni klub Dubrava je nogometni klub iz Dubrave. U sezoni 2013./14. natječe se u 2. Zagrebačkoj županijskoj nogometnog ligi. U sezoni 2014./15. Dubrava se opet natječe u 1.ŽNL. Za trenera i igrača doveden je Tihomir Bradić koji je donedavno nastupao za NK Vrbovec.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sport u Dubravu ima dugu tradiciju. Za bilježnika u Dubravu 1914. dolazi Pavao Dolar koji pdoiže društveni život te osniva Sportsko društvo "Hrvatski sokol". Po tvrdnjama starih Dubravaca, prvu nogometnu loptu u Dubravu je donio 1923. godine Ilija Tatomir, zvani Gavran, a iste se godine osniva sportski klub pod nazivom "Domro" (Dubrava). Budući da tih godina nije bilo organiziranog natjecanja, nogometaši "Domra" su igrali između sebe, a igralište se nalazilo na Hordokovom zemljištu, današnja Strossmayerova ulica. 1928. godine počinju se pomalo organizirati nogometna natjecanja po okolnim selima, a prvu službenu utakmicu Dubravci su odigrali 1930. godine i to sa ŠK "Zrinski" iz Vrbovca. Te godine klub mijenja ime u Športski klub "Dubravka". Uzvratna utakmica odigrana je 3. svibnja 1931. godine. Sljedeće godine ŠK "Dubravka" nazvan je ŠK "Napredak". 1952. godine ŠK "Napredak" mijenja ime u ŠK "Mladi radnik". Nosi ga sve do 1955. godine kada na inicijativu omladine poduzeća "Gramip" postaje Sportsko društvo "Mladost". U Dubravi je 1953. na igralištu "Kod ciglane" gostovao nogometni klub "Garnizona JNA" iz Križevaca i odigrao prijateljsku nogometnu utakmicu sa ŠK "Mladi radnik". Rezultat je bio 5:3 za goste u čijim su redovima nastupali Bobek, Atanacković, Čajkovski (Čik) - tada poznata imena jugoslavenskih prvoligaških momčadi.

Godine 1957./58. igra se mnogo prijateljskih utakmica sa "Slobodom" Gradec u kojima su gosti nerijetko gubili te se tada počelo stvarati veliko rivalstvo koje u određenoj mjeri traje i danas. SD "Mladost" Dubrava osvaja 1970. godine prvo mjesto u Općinskoj ligi Vrbovec te se plasira u Područnu ligu Bjelovar. 1973. godine Dubrava slavi 50 godina igranja nogometa te tim povodom u Dubravi gostuje prvoligaš "Dinamo" Zagreb. Odigrana je revijalna utakmica u kojoj gosti iz Zagreba pobjeđuju rezultatom 9:1. Trener "Dinama" je u to doba bio Zorislav Srebrić. 23. veljače 1974. osniva se Nogometni savez općine Vrbovec. Ekipa NK "Mladost", koja se natječe u ligi Bjelovar - Daruvar - Virovitica, nezadovoljna je tretmanom kluba pa rukovodstvo odlučuje povući momčad iz te lige i nastaviti natjecanje u Općinskoj ligi Vrbovec koja tada broji 12 klubova. Godinu kasnije, poduzeće "Gramip" preuzima sponzorstvo te klub mijenja ime u NK "Gramip". U sezoni 1978./79. NK "Gramip" osvaja prvenstvo iako zbog izgradnje sportskog centra svoje domaće utakmice igraju na igralištu NK "Sloboda" u Gradecu. Juniorska ekipa 1981. godine osvaja Jugo - kup pobijedivši u finalu NK "Gaj" rezultatom 5:0. Iste sezone seniorska ekipa osvaja općinsko prvenstvo te se momčad plasira u Međuopćinsku ligu ZNS - a.

1984.godine NK "Gramip" odigrava dvije međunarodne prijateljske utakmice s gostima iz SR Njemačke, ekipom FC "Rhoahalle Tann". NK "Gramip" prvo kod kuće pobjeđuje sa 7:2 da bi potom i u gostima slavili s 9:0. 1989. godine tadašnja generacija pionira osvaja jesenski dio prvenstva u vrlo jakoj 1. A-ligi Bjelovarskog nogometnog saveza. Crnim slovima ostat će upisana 1992. godina u poviejsti dubravskog nogometa jer je NK "Gramip" odustao od natjecanja zbog agresije na Republiku Hrvatsku. Mnogo je naših nogometaša otišlo braniti Hrvatsku, a i generalni sponzor odlazi u stečaj. Sportski djelatnici i mlađi nogometaši ne mire se s tim pa se saziva skupština i aktivira rad kluba s novim rukovodstvom i pod novim imenom - Nogometni klub "Dubrava". Juniori osvajaju kup u 1.ŽNL Istok za 1996. pobijedivši u finalu NK "Rugvica" s 3:1. Seniorska ekipa u finalu gube od ekipe NK "Graničar" iz Tučenika rezultatom 3:1.

2002. godine NK Dubrava ispada u 2.ŽNL ali se iduće sezone odmah vraća u 1.ŽNL. Svake sezone momčad se nalazi pri vrhu tablice gdje se iz godine u godinu bori s momčadima koje se danas natječu u višim rangovima - HNK "Gorica", NK "Strmec" Bedenica, NK "Gradići". U sezoni 2012./13. NK "Dubrava" ispada u 2.ŽNL ali se iduće sezone odmah vraća u 1.ŽNL gdje se i danas natječe. Mlađe kategorije kluba u veoma uspješne u svojim kategorijama te su po nekoliko puta postali prvaci svojih uzrasta. Juniorska momčad bilježi i dva igranja u 1. kolu Hrvatskog kupa. U sezoni 2009./10. gube od tadašnjeg prvoligaša NK "Vinogradar" u Jaski rezultatom 5:1 (0:1) dok sezonu poslije u Dubravi gostuje NK "Udarnik" Kurilovec te slavi s 5:0 (0:0).

Prijašnji nazivi kluba[uredi | uredi kôd]

  • NK Domro (1923. – 1930.)
  • ŠK Dubravka (1930. – 1932.)
  • ŠK Napredak (1932. – 1952.)
  • ŠK Mladi radnik (1952. – 1955.)
  • NK Gramip (1955. – 1992.)
  • NK Dubrava (od 1992.)

Igrački kadar u sezoni 2022./23.[nedostaje izvor][uredi | uredi kôd]

Igrač Broj Državljanstvo Položaj
Vratari
Andrei Brkljačić - Flag of Croatia.svg vratar
Boris Kozumplik - Flag of Croatia.svg vratar
Obrambeni igrači
Josip Erić - Flag of Croatia.svg desni branič
Goran Grgić (C) - Flag of Croatia.svg desni branič
Milan Suša - Flag of Croatia.svg lijevi branič
Manuel Grbavac - Flag of Croatia.svg branič
Robert Tomić - Flag of Croatia.svg branič
Admir Tahirović - Flag of Croatia.svg branič
Vezni igrači
Stjepanović - Flag of Croatia.svg vezni igrač
Kristijan Štefanac - Flag of Croatia.svg vezni igrač
Karlo Horvat - Flag of Croatia.svg vezni igrač
Tihomir Bradić - Flag of Croatia.svg vezni igrač
Marijan Suša - Flag of Croatia.svg vezni igrač
Ivan Baškarad - Flag of Croatia.svg vezni igrač
Napadači
Marko Fulir - Flag of Croatia.svg napadač
Nikola Koren - Flag of Croatia.svg napadač
Martin Horvat - Flag of Croatia.svg napadač
Marcel Matejak - Flag of Croatia.svg napadač
Ivan Mesarić - Flag of Croatia.svg napadač