Naš Hajduk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Naš Hajduk
Naš Hajduk
Logotip udruge
Naziv udruge: Udruga Naš Hajduk
Skraćeni naziv: Naš Hajduk
Vrsta: {{{vrsta}}}
Predsjednik: Toni Baletić
Ključne osobe: {{{ključ.osobe}}}
Datum osnivanja: 2011.
Registarski broj:
Broj članova: 43.154
Adresa udruge: Split, Zrinsko Frankopanska 17
Web: https://www.nashajduk.hr

Udruga Naš Hajduk (kratica: NH), osnovana je 2011., a osnovali su je članovi Kluba navijača Torcida. Udruga funkcionira na principu volonterskog rada.

O udruzi[uredi VE | uredi]

Udruga Naš Hajduk je neprofitna, nevladina, nestranačka udruga osnovana 2011. godine s ciljem demokratizacije izbora vodstva u HNK Hajduk š.d.d..

U sklopu svog djelovanja udruga se bavi organizacijom i provedbom demokratskih izbora za prijedlog 7 članova Nadzornog odbor HNK Hajduk š.d.d. u ime Grada Splita (imatelja 65,92% dionica Hajduka).

Udruga ukazuje na nepravilnosti i nezakonitosti te se bavi prikupljanjem informacija o nepravilnostima i nezakonitostima u Hajduku i hrvatskom nogometu, upućivanjem prikupljenih nepravilnosti nadležnim tijelima te sudjelovanjem u izradi zakonskih okvira za pošteniji i transparentniji nogomet i sport u Hrvatskoj. Nadalje, udruga okuplja i informira članove radi stjecanja dionica HNK-a Hajduk Split s.d.d., organizira info tribine, radionice, prezentacije, performanse i sudjeluje na istima. Povezuje se s drugim udrugama radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva, surađuje sa stručnim i znanstvenim institucijama te sudjeluje u humanitarnim akcijama.

Nakon što je predstavljen čelnicima grada Splita, projekt novog modela upravljanja HNK Hajdukom usvojen je na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita, 15. srpnja 2011. godine. Projekt predviđa da navijači u ime većinskog vlasnika, Grada Splita, predlažu sedam od devet članova Nadzornog odbora kluba. Grad Split (kao većinski vlasnik) u konačnici odlučuje o izboru tih sedam članova. Dugoročni cilj udruge je stjecanje dionica u vlasništvu navijača kluba.[1]

Udruga promiče i omasovljenje članstva, educiranje navijača o potrebi aktivnog uključivanja u izborni proces i stjecanja dionica te edukaciju o građanskom aktivizmu, kao i na ukazivanje na nepravilnosti u hrvatskom nogometu. [2]

Članovi udruge[uredi VE | uredi]

Broj članova udruge je prilikom osnivanja iznosio oko 10.000. Nakon stagnacije sljedeće dvije godine, članstvo je u stalnom porastu. Trenutačan broj članova je 43.154, sa svih kontinenata.[3]

Članovi udruge ujedno su i članovi HNK Hajduk Split, sukladno ugovoru između pravnih subjekata.

Stjecanje dionica HNK Hajduk[uredi VE | uredi]

Nakon prve 4 godine rada i organizacije dvaju izbora za Nadzorni odbor, udruga je krenula u stjecanje vlasničkog udjela u HNK Hajduk Split. Dva su načina na koji je udruga odlučila stjecati dionice:

  • kupovina dionica od postojećih dioničara
  • dokapitalizacija.

Sa prvim načinom stjecanja dionica udruga je krenula u 12. mjesecu 2015. godine, kada je dogovoreno da će NH prikupljati članarine te ih posuđivati Hajduku, s namjerom da se taj novac jednog dana pretvori u dionice dokapitalizacijom. Pokretanje stjecanja dionica uzrokovalo je rekordan broj članova udruge učlanjenih u 2016. godini.

U prvih nekoliko mjeseci 2016. godine napravljene su ozbiljne pripreme za projekt stjecanja dionica pa je tako NH preuzeo brigu oko Odjela za članstvo, zaposlen je profesionalni voditelj projekta te su isplanirane brojne akcije kojima NH planira skupljati novac za stjecanje dionica.

U 10. mjesecu 2016. godine napravljen je i prvi veliki korak prema konačnom cilju: tvrtka Tommy ponudila je udruzi sve svoje dionice HNK Hajduk, uz otplatu na 10 godina. Tim dogovorom NH dolazi u vlasništvo gotovo 25% dionica HNK Hajduk.[4]

Crowdfunding[uredi VE | uredi]

Krajem 10. mjeseca 2016. godine udruga pokreće crowdfunding kampanju pod nazivom "Ili jesmo ili nismo", sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava za otplatu prve rate za dionice HNK Hajduk kupljene od tvrtke Tommy.

U 48 dana prikupljen je iznos od 4,43 milijuna kuna, što kampanju čini najuspješnijom crowdfunding kampanjom bez platforme u povijesti Hrvatske. [5]

Do srpnja 2020. godine prkupljeno je gotovo 13 milijuna kuna.

Nagrada za najboljeg igrača sezone po izboru članova[uredi VE | uredi]

Od sezone 2016/17 udruga dodjeljuje nagradu za najboljeg igrača sezone po izboru članova. Glasanje se izvodi na način da članovi na web stranicama udruge nakon svake utakmice ocjenjuju svakog pojedinog igrača za njegov nastup. Igrač s najvećom prosječnom ocjenom na kraju sezone prima nagradu.

Dosadašnji pobjednici:

2016/17 Ante Erceg

2017/18 Zoran Nižić

2018/19 Darko Nejašmić

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Svi smo mi Hajduk nashajduk.hr (pristupljeno 2. prosinca 2016.)
  2. Ciljevi nashajduk.hr (pristupljeno 2. prosinca 2016.)
  3. Članstvo nashajduk.hr (pristupljeno 2. prosinca 2016.)
  4. Stjecanje dionica nashajduk.hr (pristupljeno 20. siječnja 2017.)
  5. Crowdfunding kampanja "Ili jesmo ili nismo" nogometplus.net (pristupljeno 20. siječnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]