Nacionalna arena Toše Proeski

Izvor: Wikipedija
Nacionalna arena Toše Proeski
Nacionalna arena Toše Proeski
Prijašnja imena Gradski park
Arena Filip II. Makedonski
Telekom Arena
Lokacija Flag of North Macedonia.svg Skoplje, Makedonija
Otvoren 1947.
Renoviran 2009.
Vlasnik JPSSO
Korisnici FK Vardar Skoplje
FK Rabotnički Skoplje
Makedonska nogometna reprezentacija
Kapacitet 36.460
Teren trava

"Nacionalna arena Toše Proeski" je višenamjenski stadion u Skoplju, u Makedoniji. Najčešće se koristi za nogometne utakmice, ali se koristi i za koncerte i ostale događaje. Na njemu svoje domaće utakmice igraju FK Vardar, FK Rabotnički i Makedonska nogometna reprezentacija, a igraju i ostali klubovi iz Makedonije u europskim natjecanjima. Kapaciteta je 36.460 mjesta, a prije obnove 2009. kapacitet je iznosio 18.500 mjesta.

Obnova i proširenje[uredi | uredi kôd]

Stadion za vrijeme rekonstrukcije

Izgradnja nove sjeverne tribine je završena u kolovozu 2009. godine, a u rad puštena 2. kolovoza, na makedonski državni praznik "Ilinden". 12. kolovoza Makedonska nogometna reprezentacija odigrala je na obnovljenom stadionu prijateljsku utakmicu sa Španjolskom, u sklopu 100. godišnjice nogometa u Makedoniji. U rujnu 2009. krenulo se s izgradnjom nove zapadne i istočne tribine. Do sredine srpnja 2012., većina stadiona je završena s obnovom novog travnjaka i atletske staze. 25. srpnja 2012., u utakmici 2. pretkola Lige prvaka, Vardar je igrao na novom travnjaku protiv BATE iz Borisova.

Promjene imena[uredi | uredi kôd]

Prvo se zvao stadion Gradski park nazvan po lokaciji u Gradskome vrtu u Skoplju.

Početkom rekostrukcije 2008 dobio je ime Nacionalna arena Filip II. Makedonski, a u vrijeme Super Cupa Telekom je bio sponzor Arene te je tako imenovana.

2019. godine na 129. sjednici vlade Republike Makedonije, donosi se odluka o preimenovanju stadiona u Toše Proeski Arena.