Nacionalni CERT

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nacionalni CERT

Nacionalni CERT (HR-CERT) osnovan je 2009. godine u skladu sa Zakonom o informacijskoj sigurnosti Republike Hrvatske.[1] Cilj je ove organizacije očuvanje informacijske sigurnosti javnih informacijskih sustava na Internetu u Republici Hrvatskoj.[2]

Djelatnost[uredi VE | uredi]

Prethodnik Nacionalnog CERT-a je CARNet CERT, osnovan 1996. godine s ciljem prikupljanja podataka o računalno-sigurnosnim incidentima i rješavanja tih incidenata.[3]

Područja rada Nacionalnog CERT-a su provođenje proaktivnih i reaktivnih mjera koje se odnose na povećanje sigurnosti javnih sustava. Jedna od najvažnijih proaktivnih mjera je povećanje svijesti o sigurnosti na Internetu svih korisnika u Republici Hrvatskoj, dok je najvažnija reaktivna mjera obrada računalno-sigurnosnih incidenata kod kojih je barem jedna od uključenih strana u Republici Hrvatskoj. Nadležnost Nacionalnog CERT-a se prvenstveno određuje po pripadnosti IP adrese hrvatskom adresnom prostoru ili po poddomeni unutar vršne domene .hr i pri tome se ne odnosi na korisnike CARNeta i tijela državne uprave.

Nacionalni CERT također radi na prevenciji računalno-sigurnosnih ugroza edukacijom ciljanog spektra korisnika te izdavanjem savjeta i preporuka.

Od 2009. godine akreditirani član je svjetske udruge CERT-ova - FIRST (Forum of Incident Response and Security Teams)[4] i sudjeluje u radu radne grupe CSIRT Task Force pod okriljem Terena-e[5], te na taj način ostvaruje kontakte i razmjenu podataka sa stranim CERT-ovima.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]