Nacionalni park Matsalu

Izvor: Wikipedija
Nacionalni park Matsalu zimi

Nacionalni park Matsalu (prethodno Prirodni rezervat Matsalu, est.: Matsalu rahvuspark, često samo Matsalu) je prirodni rezervat (osnovan je 1957.) i nacionalni park koji se nalazi u okrugu Läänemaa, zapadna Estonija. Matsalu obuhvaća površinu od 486,1 km2, koja se sastoji zaljeva Matsalu, delta rijeke Kasari i okolnog područja.

Godine 1976. Matsalu je uključen na popis močvarnih područja od međunarodne važnosti na temelju Međunarodne konvencije o zaštiti močvarnih područja (Ramsarska konvencija).

Zaljev Matsalu (est. Matsalu laht) je jedno od najvažnijih vlažnih područja za ptice u Europi zbog svog položaja. Velik broj ptica selica koristiti Matsalu kao odmorište i hranilište. Svakog proljeća više od dva milijuna ptica močvarica prođe Matsalu, od čega oko 1,6 milijuna plovki ledenjarki (lat. Clangula hyemalis).

Matsalu je dom za brojne ugrožene vrste, od kojih su mnogi navedeni u estonskom Crvenom popisu, uključujući i orla štekavca (lat. Haliaeetus albicilla) koji ima najviši stupanj zaštite.

Međunarodni Film Festival Matsalu se održava u obližnjem gradu Lihula. Uglavnom se prikazuju prirodni dokumentarci. 2007. godine organizatori festivala su dobili nagradu za zaštitu okoliša od estonskog Ministarstva zaštite okoliša. Ministarstvo je istaknulo trajnu i uspješnu organizaciju filmskog festivala koji je popularizirao zaštitu prirode i značajno doprinio ekološkoj svijesti.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]