Nacionalni park Matsalu

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "nacionalni park".
(Primjeri uporabe predloška)
Nacionalni park Matsalu zimi

Nacionalni park Matsalu (prethodno Prirodni rezervat Matsalu, est.: Matsalu rahvuspark, često samo Matsalu) je prirodni rezervat (osnovan je 1957.) i nacionalni park koji se nalazi u okrugu Lääne, zapadna Estonija. Matsalu obuhvaća površinu od 486,1 km2, koja se sastoji zaljeva Matsalu, delta rijeke Kasari i okolnog područja.

Godine 1976. Matsalu je uključen na popis močvarnih područja od međunarodne važnosti na temelju Međunarodne konvencije o zaštiti močvarnih područja (Ramsarska konvencija).

Zaljev Matsalu (est. Matsalu laht) je jedno od najvažnijih vlažnih područja za ptice u Europi zbog svog položaja. Velik broj ptica selica koristiti Matsalu kao odmorište i hranilište. Svakog proljeća više od dva milijuna ptica močvarica prođe Matsalu, od čega oko 1,6 milijuna patki ledara[1] (lat. Clangula hyemalis).

Matsalu je dom za brojne ugrožene vrste, od kojih su mnogi navedeni u estonskom Crvenom popisu, uključujući i štekavca (Haliaeetus albicilla) koji ima najviši stupanj zaštite.

Međunarodni Film Festival Matsalu se održava u obližnjem gradu Lihula. Uglavnom se prikazuju prirodni dokumentarci. 2007. godine organizatori festivala su dobili nagradu za zaštitu okoliša od estonskog Ministarstva zaštite okoliša. Ministarstvo je istaknulo trajnu i uspješnu organizaciju filmskog festivala koji je popularizirao zaštitu prirode i značajno doprinio ekološkoj svijesti.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Nacionalni park Matsalu
  1. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018