Nacrt:Naida Kundurovic

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Naida Kundurovic)

Naida Kundurović (Sarajevo, 19.ožujak 1984.) je bosanskohercegovačka novinarka/voditeljica/producentica i osnivač platforme Aya's Touch. U svojoj dvadeset godina dugoj karijeri bila je angažirana na više TV projekata, kao prezenterka, kasnije kao i producentica. Na N1 televiziji uređivala je i vodila emisiju Impuls, te je producirala i vodila emisiju Inspiracija. Medijsku karijeru odlučila je zamijeniti svojom drugom profesijom: geštalt psihologijom. Osnovala je platformu za osnaživanje čovjeka pod nazivom Aya’s Touch. Dobitnica je više nagrada, kao model i kao TV voditelj.

Naida Kundurović
Naida Kundurovic
Rođenje 19. 3.1984.

Sarajevo,Bosna i Hercegovina

Poznat(a) po Model, voditeljica, urednica, novinarka i producentica.

Geštalt psihoterapeut

Obrazovanje Fakultet političkih nauka Sarajevo - diplomirani žurnalista

Univerzitet u Amsterdamu - magistrica nauka Europskih komunikacija

EAPTI GPTIM Psiho-integrum Sarajevo - geštalt psihoterapeut.

Godine rada 1998.-
Službena stranica https://ayas-touch.com/
Portal o životopisima

Rane godine[uredi | uredi kôd]

Naida je veći dio svog djetinjstva provela van Bosne i Hercegovine. Njeni roditelji, doktorica oftalmologije, Jasminka Kundurović i doktor internističke medicine Mehmed Kundurović 1985. godine preko Republičkog zavoda za naučno-tehničku suradnju BiH, odlaze u Tripoli, Libiju kako bi radili u tamošnjoj bolnici. Porodica tu provodi 5 godina života, da bi uskoro preselili u Moskvu, Rusija. U Moskvi Naida završava osnovno školovanje. Naidina sestra, Anesa Kundurović, magistrirala je na Moskovskom univerzitetu MGMIO u 22 godini svog života. Trenutno je Anesa uposlenik MVP-a BiH. Naidine roditelje, iz Moskve, posao odvodi u Zagreb gdje Naida završava dvije godine klasične gimnazije. Nakon trinaest godina života van Sarajeva, Naidina porodica se vraća u Sarajevo, gdje ona započinje svoje prve korake kao model, u tom periodu snima spot za vrlo popularnu pjesmu Ostat' ću s tobom Mladena Vojičića Tife. Uskoro, započinje svoj put kao televizijsko lice.

Profesionalna karijera[uredi | uredi kôd]

Naida je početkom novog milenija bila u vrhu bosanskohercegovačke modne scene [1]. Kao član modne agencije Venera od 1998. surađuje sa mnogobrojnim kompanijama, a bila je angažirana i s fotografom Stefanom Lupinom. Na završnoj godini fakulteta dobiva poziv od NTV Hayat da vodi kviz Spin.

Paralelno s angažmanima u modnoj i televizijskoj industriji diplomira žurnalistiku u 21. godini života na Sarajevskom fakultetu Političkih nauka. Kod profesora Šemse Tucakovića brani diplomski rad na temu Medijske manipulacije.

Od 1998 – 2006 dobiva mnogobrojne nagrade. Na Radiju M proglašena je za najsimpatičniju i najprijatniju javnu osobu po izboru slušaoca 2002. godine. Proglašena je za najbolji model SFW-a u 2004., za Zvijezdu godine 2005. je proglasio Večernji list[2]. Iste godine je osvojila specijalnu nagradu za razvoj bh. modne scene[3].

MTV Adria[uredi | uredi kôd]

Nakon odbrane diplomskog rada, Naida karijeru nastavlja na MTV-u, 1.9.2005[4]. godine kao voditeljica emisije MTV News. Vrijedi istaći da je Naida izabrana na tu poziciju između 300 prijavljenih kandidata. Osim što je bila voditeljica, Naida je producirala sadržaj emisije koja se bavila show biznisom, kulturom, zabavom i filmskom industrijom.

Završetkom angažmana na MTV-u, vraća se u Bosnu i Hercegovinu gdje na Federalnoj TV uređuje i vodi emisiju Pozitiv. Emisija se bavila životom u Bosni i Hercegovini. Između ostalih mnogobrojnih gostiju, gost je bio i tadašnji predsjednik BiH gospodin Haris Silajdžić.

Naida odlučuje nastaviti svoje profesionalno usavršavanje. Odlazi u Holandiju, gdje na prestižnom Univerzitetu u Amsterdamu stječe diplomu magistrice nauka Europskih komunikacija. Pri povratku u Bosnu i Hercegovinu svoje profesionalno iskustvo nastavlja u domenu PR menadžmenta. Tu je put odvodi do Kine, gdje u Shanghai-u provodi dvije godine radeći u China C Group, radeći kao službenik za komunikacije.

Nakon odsustva na profesionalnom planu u Bosni i Hercegovini, vraća se kao PR Manager u Fondaciji za socijalne promjene i inkluziju, a nakon toga radi i kao Ekspert za medije u Uredu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. U Uredu je bila dio projekta s ciljem da se poboljša socijalni dijalog za ključna pitanja relevantna za integracije u EU.

Bivša Volksbank BH -a,a sada Sberbank BH je angažira kao PR managera i medijskog konzultanta s aktivnim znanjem ruskog jezika u vrijeme rebrandinga banke. U međuvremenu radila je i kao medijator i prezenter na panelima i konferencijama, da bi nastavak svoje medijske karijere napravila na novootvorenoj N1 televiziji[5].

N1 televizija[uredi | uredi kôd]

Na N1 televiziji[6] uređuje i vodi emisiju Impuls od 2014 godine. Impuls je emisija koju je N1 emitirala u četiri države, nerijetko iz susjednih metropola. Emisija je postala prepoznatljiv brend N1 televizije zbog svog originalnog koncepta, dinamičnih i neobičnih kadrova i aktualnih vijesti iz svijeta zabave, muzike i filma. Tu je intervjuirala preko 100 uticajnih gostiju iz svijeta show biznisa, kulture i sporta s područja tri države; Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Nakon skoro dvije godine pauze, koja je uslijedila zbog rođenja kćerke, vraća se na TV ekrane, i to s novom emisijom „Inspiracija“[7][8] 2021. godine.

Naida završava studije psihologije i osniva obrt za promociju mentalnog zdravlja pod nazivom Aya's Touch.

Aya's Touch[uredi | uredi kôd]

Nakon skoro 15 godina iskustva u elektronskim medijima odlučila je steći drugu diplomu na Gestalt visokoškolskoj ustanovi, EAPTI GPTIM Psiho-integrum Sarajevo, kao geštalt psihoterapeut.

Trenutno je na posljednjoj godini školovanja za geštalt psihoterapeuta i osnivačica je obrta posvećenog mentalnom zdravlju, pod nazivom Aya’s Touch. Aya's Touch se bavi holističkim pristupom mentalnom zdravlju i usmjeren je na cijelu osobu — mentalno, emocionalno, fizički, duhovno i društveno[9].

  1. Naida Kundurović - manekenka, urednica i voditeljica. ba.ekapija.com (bošnjački). Pristupljeno 26. travnja 2023.
  2. Pavković, Jozo; Grubišić, Petar; Begić, Tihomir; Bubalo, Robert; Rupičić, Valentina; Žižić, Valentina. 2006. Estradni događaj godine. Večernjakov pečat. Večernji list
  3. Akta.ba. Naida Kundurović - manekenka, urednica i voditeljica - Akta.ba. www.akta.ba (engleski). Pristupljeno 26. travnja 2023.
  4. Oslobođenje, 31.8.2005.
  5. Akta.ba. Nova akvizicija N1: Naida Kundurović vraća se na televiziju - Akta.ba. www.akta.ba (engleski). Pristupljeno 26. travnja 2023.
  6. Naida Kundurović. N1 (bošnjački). 11. rujna 2014. Pristupljeno 26. travnja 2023.
  7. Naida Kundurovic. IMDb (engleski). Pristupljeno 26. travnja 2023.
  8. Farkaš, Dejan. 3. lipnja 2021. Inspiracija. N1 (bošnjački). Pristupljeno 26. travnja 2023.
  9. Izazov manifestiranja - Aya's Touch by Naida Kundurović. ayas-touch.com (bošnjački). 3. rujna 2018. Pristupljeno 26. travnja 2023.