Wikipedija:Imenski prostori/GIP

Izvor: Wikipedija

Glavni imenski prostor (nadalje GIP ili ponekad gip) je dio baze Wikipedije u kojem se nalaze enciklopedijski članci koje pišete.

Pripadajuća stranica za razgovor služi za rasprave, razmjenu mišljenja suradnika, argumentiranje promjena i slično prije dopunjavanja ili tijekom dopunjavanja članka u glavnom imenskom prostoru.

Naziv Izgled poveznice Wiki izgled Primjer
Prostor Glavni imenski prostor https://hr.wikipedia.org/wiki/ [[Ime članka]] ili

[[:Ime članka]]

Nogomet
Razg. o prostoru Razgovor http://hr.wikipedia.org/wiki/Razgovor: [[Razgovor:Ime članka]] Razgovor:Nogomet

Tehničko-softverski opis[uredi kôd]

  • GIP: {{ns:0}}
  • Stranice za razgovor GIP-a: {{ns:1}}

Pravila[uredi kôd]

Neka se pravila i smjernice odnose skoro isključivo na GIP, ili GIP i Dodatak. Npr. službeni jezik Wikipedije, iako to nigdje nije eksplicitno napisano.Ako je, ispravite ovu tvrdnju i javite autoru ovih redaka! Iako je iz poveznice ovoga projekta jasno o kojem se jeziku radi, na navedenoj stranici se nigdje eksplicitno ne navodi koji je to jezik službeni, nego se definira:

  • Pravopis na hrvatskoj Wikipediji hrvatski je pravopis koji se općenito rabi u ustanovama, stručnoj literaturi, državnim tijelima, školama, poduzećima i sl.

Na ovaj se zaobilazni način u stilu mudrih zakonodavaca zaobilazi jezikoslovni problem:

  • Hrvatski jezik nema službeni pravopis. Naime, ne postoji Zakon o jeziku, pa time automatski ne postoji opća obveza pridržavanja bilo kojem od trenutačno četiri pravopisa u opticaju. Podzakonskim propisima određeni pravopis(i) imaju dopusnicu odnosno preporuku za upotrebu u javnim školama, te se lektori izdavačkih kuća pridržavaju nekih pravila kako bi dobili ugovore za tiskanje školskih udžbenika, no praktično nijedna proračunska ustanova osim osnovnih i srednjih škola nema obvezu glede pravopisa. Dobro poznata elastična stabilnost jezika donekle nas čuva od kaosa, ali valjalo je to nekako sročiti, jer suradnicima su potrebna orijentacijska pravila.