Najat Vallaud-Belkacem

Izvor: Wikipedija
Najat Vallaud-Belkacem
Najat Vallaud-Belkacem

Najat Vallaud-Belkacem u lipnju 2013. godine

Francuska ministrica nacionalnog obrazovanja, visokog školstva i znanosti
trenutačno
u službi od
26. kolovoza 2014.
Premijer(i) Manuel Valls
Predsjednik François Hollande
Ministrica za prava žena, za urbana područja, mlade i sport
trajanje službe
2. travnja 2014. – 25. kolovoza 2014.
Ministrica za prava žena
trajanje službe
16. svibnja 2012. – 31. ožujka 2014.
Glasnogovornica Vlade Francuske Republike
trajanje službe
16. svibnja 2012. – 31. ožujka 2014
Članica Generalnog vijeća departmana Rhône
trenutačno
u službi od
16. ožujka 2008.
Rođenje 4. listopada 1977., Beni Chiker
Politička stranka Socijalistička stranka (Francuska)

Najat Vallaud-Belkacem (djevojački Najat Belkacem, Beni Chiker, Maroko, 4. listopada 1977.) francuska je političarka, trenutačno ministrica nacionalnog obrazovanja, visokog školstva i znanosti. U vladi Jean-Marca Ayraulta i prvoj vladi Manuela Vallsa obnašala je funkciju ministrice za prava žena. U prvoj vladi Manuela Vallsa, uz ovaj resor, bila je i ministrica urbanih područja, mladih i sporta. U drugoj vladi premijera Vallsa preuzela je funkciju ministrice nacionalnog obrazovanja, visokog školstva i znanosti.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Najat Belkacem rođena je, kao druga od sedmero djece, u marokanskom selu Beni Chikeru, pokraj Nadora u regiji Rif. Godine 1982. preselila se u Francusku k ocu koji je bio građevinski radnik, zajedno s majkom i starijom sestrom Fatihom, te je odrasla u predgrađu Amiensa. Diplomirala je na Institutu političkih znanosti u Parizu 2002. godine. Na Institutu je upoznala Borisa Vallauda za kojeg se udala u kolovozu 2005.

Godine 2002. se učlanila u Socijalističku stranku, a 2003. se kao stručna suradnica pridružila timu Gérarda Collomba, gradonačelnika Lyona, u kojem je vodila akcije usmjerene na jačanje lokalne demokracije, borbu protiv diskriminacije, promicanje građanskih prava te na pristup građana zapošljavanju i stanovanju.

Godine 2004. izabrana je u Regionalno vijeće Rhône-Alpes gdje je bila predsjednica Odbora za kulturu. S ove je funkcije odstupila 2008 godine.

U veljači 2007. godine postala je treća glasnogovornica u predsjedničkoj kampanji Ségolène Royal, uz Vincenta Peillona i Arnauda Montebourga.

Na kantonalnim izborima održanima u ožujku 2008. izabrana je u Generalno vijeće departmana Rhône kao kandidatkinja Socijalističke stranke.

Dne 16. svibnja 2012. godine u vladi Jean-Marca Ayraulta imenovana je ministricom za prava žena i glasnogovornicom Vlade Francuske Republike. U prvoj vladi Manuela Vallsa zadržala je isti resor te je k tome 2. travnja 2014. imenovana ministricom urbanih područja, mladih i sporta. 26. kolovoza 2014. godine, u drugoj vladi premijera Vallsa, preuzela je funkciju ministrice nacionalnog obrazovanja, visokog školstva i znanosti.

Podupire nastojanja francuske vlade koja želi obvezati Twitter da cenzurira govor mržnje, kao primjerice homofobne istupe, koji je nezakonit prema francuskom zakonodavstvu. Što se tiče istospolnih brakova u Francuskoj, izjavila je da je njihovo legaliziranje pitanje „povijesnog napretka“.[1] Također, podržala je prijedlog zakona kojim se previđa uvođenje kazni za korisnike usluga prostitucije.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=21821
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. veljače 2014. Pristupljeno 11. veljače 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]