Nakit od markasita

Izvor: Wikipedija
Broš od makasita

Nakit od markasita je nakit izrađen od brušenih i poliranih komada pirita (zlato budala) kao dragog kamena, a ne, kao što ime sugerira, od markasita . [1]

I pirit i markasit su po kemijskom sastavu željezni sulfid, ali se razlikuju po svojim kristalnim strukturama, što im daje različita fizikalna svojstva . Pirit je stabilniji i manje krt od markasita. Markasit također može reagirati s vlagom i stvoriti sumpornu kiselinu . To su razlozi zašto se pirit koristi umjesto pravog markasita u "markasit" nakitu.

Nakit od markasita često se izrađuje umetanjem malih komadića fasetiranog pirita u srebro . [2]Jeftiniji bižuterija izrađuje se lijepljenjem komadića pirita, a ne umetanjem. Slična vrsta nakita može se izraditi od malih komada rezanog čelika . Izrezani i polirani komadi markasita reflektiraju svjetlost pod različitim kutovima s njegovih različitih aspekata dajući mu sjaj.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nakit od markazita izrađivao se još od vremena starih Grka . Bio je osobito popularan u osamnaestom stoljeću, u viktorijansko doba i kod dizajnera nakita u stilu Art Nouveau . Kada su dijamanti bili zabranjeni za javno nošenje u Švicarskoj u 18. stoljeću, markasit je, zajedno s brušenim čelikom, korišten kao nadomjestak.

Kada je princ Albert umro 1861., kraljica Viktorija je ušla u razdoblje žalosti, zahtijevajući da cijeli njezin dvor nosi crno i izbjegava raskošan nakit. Markasit je postao popularan kao skromna alternativa .

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Goldemberg, Rose Leiman (2000). Antique Jewelry: A Practical & Passionate Guide. iUniverse. ISBN 0-595-08898-8.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Thomas, Arthur (2008). Gemstones: Properties, Identification and Use. New Holland Publishers. str. 121. ISBN 1-84537-602-1.
  2. Hesse, Rayner W. (2007). Jewelrymaking Through History: An Encyclopedia. Greenwood Publishing Group. str. 15. ISBN 0-313-33507-9.