Napad na sinagogu u Halleu

Izvor: Wikipedija
Sinagoga u Halleu

Pucnjava od 9. listopada 2019. u njemačkom gradu Halleu bila je pokušaj antisemitski motiviranog[1] masovnog ubojstva Židova na Danu pomirenja (Yom Kippur), jednom od najznačajnijih blagdana židovskog kalendara. Nakon što je tijekom židovskog praznika bezuspješno pokušao ući u sinagogu u Halleu, napadač je ubio dvije osobe u blizini, a kasnije još dvije osobe ozlijedio.

Stephan Baillet, počinitelj napada, kao motiv naveo je ekstremno desni i antisemitski svjetonazor te je priznao dvostruko ubojstvo. Napadač uputio se s iznajmljenim automobilom koji je bio pun oružja i s najmanje četiri kilograma eksploziva prema sinagogi u središtu Hallea. Imao je namjeru počiniti pokolj, preko 50 vjernika nalazilo se u tom trenutku u sinagogi.[2]

Činjenica da su vrata bila zaključana spriječila je ulazak napadača u sinagogu. Pokušaj otvaranja eksplozivom također nije bio uspješan. Atentator ustrijelio je prvo slučajnu prolaznicu. U obližnjoj turskoj zalogajnici ubio je jednog gosta. Potom pobjegao je automobilom, na autocesti zaustavljen je u tijeku potjere. Počinitelj prenosio je napad uživo na jednom internetskom portalu.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pucnjava u njemačkom gradu Halleu, ubijene dvije osobe. vijesti.hrt.hr. 9. listopada 2019. Pristupljeno 27. listopada 2019.
  2. a b Počinitelj napada u Halleu priznao antisemitizam kao motiv zločina. vijesti.hrt.hr. 11. listopada 2019. Pristupljeno 27. listopada 2019.