Natagaima

From Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Natagaimas, jedno od glavnih plemena starih Pijao Indijanaca, čiji ostaci danas žive u regiji Tolima u Kolumbiji. Jezično oni se danas vode kao neklasificirana grupa, ali Rivet (1943) njih i Coyaimas uz ostale navodi kao glavna plemena grupe Pijao. Godine 1943. Alicia Dussán de Reichel i antropolog Gerardo Reichel-Dolmatoff otkrivaju da se jezik starih Pijao Indijanaca očuvao u selima Ortega, Natagaima i Coyaima, ali je do danas nestao, pa je u upotrebi španjolski.

Ime[edit | edit source]

Postoje dvije verzije o nastanku imena Natagaima. Prema jednoj ono dolazi od riječi nataga ("Cacique", plemenski poglavica) i Ima (zemlja). prema drugoj nastalo je prema poglavici Nataga koji je vladao područjem Tolime i njegove žene-kraljice Ima.

Povijest[edit | edit source]

Pijao plemena Coyaima i Natagaima bila su u konstantni ratovima sa Indijancima Dujos i Babadujos. Narod Natagaima pokorio je španjolski konkvistador Juan de Borja y Armendia i 1606. osnovao istoimeni grad, koji je svećenik Ignacio Navarro 1801. preselio sa izvorne lokacije na sadašnju uz obalu rijeke Magdalene.

Naselja[edit | edit source]

Općina Natagaima: 1) Anacarco (105 obitelji), 2) Bateas, 3) Chaquira (25 obitelji), 4) Mercadillo, 5) Natagaima (Urbani), 6) Palma Alta, 7) Rincón de Anchique, 8) Tamirco (120 obitelji), 9) Tinajas (30 obitelji), 10) Yaco-Molana.

Vanjske poveznice[edit | edit source]