Nature

Izvor: Wikipedija
Nature

Naslovnica časopisa Nature iz 2011. godine
Tip znanstveni časopis
Vlasnik Nature Publishing Group
Izdavač Philip Campbell
Utemeljen 1869.
Jezik engleski
Sjedište Ujedinjeno Kraljevstvo
ISSN 0028-0836
OCLC 01586310
Službene internetske stranice

Nature (hrv.: "Priroda") je znanstveni časopis koji izlazi u Velikoj Britaniji od 1869. godine, a koji se smatra najcitiranijim od svih znanstvenih časopisa na svijetu. Također se smatra jednim od rijetkih današnjih znanstvenih časopisa čije se teme bave izuzetno širokim poljem prirodnih znanosti.

Iako je prvenstveno namijenjen stručnjacima, odnosno znanstvenim istraživačima, sažeci članaka sastavljeni su tako da budu dostupni široj javnosti. Osim stručnih članaka u svakom se broju objavljuje uvodnik, kao i prikaz vijesti, recenzije knjiga i sl. Stručni su članci vrlo često toliko opsežni i detaljni da ne mogu ući u broj; tako se u svakom broju objavljuje sažetak, a ostatak se može pročitati na internet stranici časopisa.

U Natureu su se tijekom njegovog dugog postojanja objavila pisma, odnosno stručni članci koja predstavljaju neke od najvažnijih stručnih radova u povijesti znanosti, kao npr. otkriće valne prirode čestica, otkriće neutrona, nuklearna fisija, otkriće stukture DNK, tektonika ploča, ozonska rupa, kloniranje prvog sisavca (ovca Dolly), sekvenciranje ljudskog genoma i mnogi drugi.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Nature koji govori o medijima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.