Ne budite zabrinuti za život

Izvor: Wikipedija
Polja ljiljana

Ne budite zabrinuti za život uvodne su riječi čuvene Isusove prispodobe, zabilježene u evanđeljima po Mateju i Luki.

Teolozi je uglavnom smatraju autentičnim Isusovim kazivanjem koje potječe iz prvobitnog izvora. Ovom prispodobom, Isus savjetuje da ne treba tjeskobno brinuti za hranu, piće i odjeću, već treba tražiti Kraljevstvo Božje. U prispodobi se koristi čuvena usporedba o pticama nebeskim, koje ne siju niti žanju, a Bog ih hrani, i usporedba s cvijećem koje bezbrižno raste, a Bog ga prelijepo odijeva, zbog čega je prispodoba poznata i kao poljsko cvijeće ili ptice nebeske.

Pripadanje Isusovoj zajednici podrazumijevalo je, u velikoj mjeri i odricanje od kućnog života i stalnog boravka u jednom mjestu. Da bi se pristupilo Isusu i njegovom učenju, poželjno je bilo napustiti svoje ognjište, kuću, vlasništvo. Ovim riječima Isus hrabri svoje učenike da ne brinu mnogo unaprijed.

Wikicitati »Zatim reče svojim učenicima: "Zato vam kažem: ne budite zabrinuti za život: što ćete jesti; ni za tijelo: u što ćete se obući. Ta život je vredniji od jela i tijelo od odijela. Promotrite gavrane! Ne siju niti žanju, nemaju spremišta ni žitnice, pa ipak ih Bog hrani. Koliko li ste vi vredniji od ptica! A tko od vas zabrinutošću može svojemu stasu dodati lakat? Ako dakle ni ono najmanje ne možete, što ste onda za ostalo zabrinuti? Promotrite ljiljane, kako niti predu niti tkaju, a kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. 8 Pa ako travu koja je danas u polju, a sutra se u peć baca Bog tako odijeva, koliko li će više vas, malovjerni!" "Zato i vi: ne tražite što ćete jesti, što piti. Ne uznemirujte se! Ta sve to traže pogani ovoga svijeta. Otac vaš zna da vam je sve to potrebno. 31 Nego, tražite kraljevstvo njegovo, a to će vam se nadodati." (Lk 12,21-32)[1]«

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.hbk.hr/biblija/pregled.php Preuzeto 18. kolovoza 2017.