Nemesis (roman)

Izvor: Wikipedija

Za druga značenja, pogledajte Nemesis (razdvojba).

Nemesis
Naziv izvornika Nemesis
Autor Isaac Asimov
Država SAD
Jezik engleski
Vrsta djela roman
Rod
(stil, žanr)
znanstvena fantastika
Datum (godina)
izdanja
1989.
Vrijeme radnje budućnost

Nemesis je znastvenofantastični roman američkog pisca Isaaca Asimova. Spada u radove iz njegove kasnije faze; objavljen je 1989., tri godine prije njegove smrti. Tematski, roman ne spada niti u njegov opus o robotima, niti u opus Zaklade, dva najveća tematska opusa njegovih romana i priča.

Sinopsis[uredi | uredi kôd]

Radnja je smještena u epohu u kojoj čovječanstvo otkriva, primjenjuje i usavršava koncept međuzvjezdanog putovanja. "Naseobine", svemirske stanice-kolonije orbitiraju u Sunčevu sustavu; jedna od njih putuje do netom otkrivene zvijezde, Nemesis, u neposrednom susjedstvu Sunca. Roman prati radnju kroz članove obitelji koji su razdvojeni svemirskim prostranstvom. Autor se dotiče i teme govora tijela, telepatije, kolektivne svijesti, vanzemaljske inteligencije, globalne politike, karijerizma, špijunaže i ksenofobije.

O Asimovljevu stilu pisanja[uredi | uredi kôd]

Američki urednik i kritičar znanstvene fantastike James Edwin Gunn je kritizirao stil u djelima Isaaca Asimova kao suh i nimalo deskriptivan; upravo u uvodu romana Nemesis Asimov obrazlaže:

Odavno sam odlučio slijediti kardinalno pravilo u za sve moje uratke - biti jasan. Odustao sam od poetskog, simboličnog ili eksperimentalnog pisanja, ili bilo kojeg načina koji bi mi mogao (ako sam dovoljno dobar) donijeti Pulitzerovu nagradu. Naprosto pišem na jasan način i tako uspostavljam topao odnos između svojih čitatelja i sebe, a što se tiče književnih kritičara - pa, mogu raditi što hoće.