Network-attached storage

Izvor: Wikipedija

Network-attached storage (NAS) je računalni poslužitelj za pohranu podataka na razini datoteka (za razliku od pohrane na razini blokova poput SAN sustava) povezan s računalnom mrežom. On omogućuje pristup podacima heterogenoj skupini klijenata. Izraz "NAS" može se odnositi i na tehnologiju i uključene sustave ili na specijalizirani uređaj napravljen za takvu funkcionalnost (NAS uređaj je često jedinstvena jedinica odnosno uređaj).

NAS uređaj optimiziran je za posluživanje datoteka na svom hardveru, implementiran posebnim softverom ili konfiguracijom. Često se proizvodi kao računalni uređaj – namjenski specijalizirano računalo. NAS sustavi su umreženi uređaji koji sadrže jedan ili više pogona (diskova) za pohranu, često raspoređenih u logičke, redundantne spremnike za pohranu odnosno RAID polja[1].

Mrežna pohrana obično omogućuje pristup datotekama pomoću mrežnih protokola za dijeljenje datoteka, kao što su:

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Horvat, Hrvoje. 6. srpnja 2023. Operativni sustavi i računalne mreže - Linux u primjeni. Hrvoje Horvat. Osijek. str. 548–549. doi:10.5281/zenodo.8119310. ISBN 978-953-59438-9-1CS1 održavanje: datum i godina (link)