Neuroznanost

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Neuroznanost
Neuroznanost
Aktivnost dijelova ljudskog mozga koji izvršava određene zadatke može se vidjeti na snimci napravljenoj metodom funkcionalne magnetske rezonancije.
Znanstveno polje Temeljne medicinske znanosti
Znanstveno područje Biomedicina i zdravstvo
Klasifikacija znanosti u Hrvatskoj

Neuroznanost je interdisciplinarna te jedna od temeljnih medicinskih znanosti. Bavi se proučavanjem morfologije i funkcija zdravog živčanog sustava s naglaskom na mehanizmima kojima se ostvaruje njegova uloga glavnog kontrolnog i upravljačkog sustava organizma. Obuhvaća temeljnu neuroznanost, kliničku neuroznanost, bihevioralnu neuroznanost, kognitivnu neuroznanost, afektivnu neuroznanost, molekularnu neuroznanost, računalnu neuroznanost i sistemnu neuroznanost.

U Hrvatskoj postoji nekoliko poslijediplomskih studija neuroznanosti, a također postoji i Hrvatski institut za istraživanje mozga kao krovna neuroznanstvena institucija. U sklopu ovog instituta Ivica Kostović je 1974. godine utemeljio Zagrebačku neuroembriološku zbirku koja sadrži više stotina primjeraka ljudskog mozga, što je čini jednom od većih zbirki u svijetu. Kao takva važan je izvor podataka za mnoge znanstvene projekte i međunarodnu znanstveno-istraživačke suradnju te povezivanje znanstvenika.

U Hrvatskoj je na razini Područnog vijeća u znanstvenom području Biomedicine i zdravstva, ali u svjetskoj znanosti neuroznanost je zasebno područje znanosti, a grane i discipline neuroznanosti jesu:[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Medicinski fakultet u Zagrebu Neuroznanost (pristupljeno 22. svibnja 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta