Neville Longbottom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lik iz Harryja Pottera
Neville Longbottom HP5.jpg
Neville Longbottom
Dom Gryffindor
Čistoća krvi čistokrvan
Vjernost Harry Potter
Glumac Matthew Lewis
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca


Neville Longbottom bucmast je i smeđokos dječak iz obitelji s dugom čarobnjačkom tradicijom. Ipak, po njemu se to ne bi moglo zaključiti. Uvijek je rastresen i smotan. Upada u komične nevolje ili druge nenamjerno dovodi u opasnost. Nikada zbog njega Gryffindori nisu dobili značajnije bodove (osim na I. i III. god), ali ni izgubili(ako izuzmemo Snapea). Prosječan je učenik, ali se trudi biti što bolji. To profesori cijene pa su mu i mnogi nestašluci oprošteni.

Nevilla je odgojila baka, s kojom i živi. Nevillovi su roditelji bili veliki čarobnjaci koji su, dok je još Neville bio beba, sudjelovali u borbi protiv Voldemorta koji ih je začarao. Ostali su živi, ali potpuno nesposobni za samostalan život. Nalaze se u Bolnici za magične bolesti u stanju sličnom komi. Neville zbog toga strašno pati. Upravo zato potpuno razumije Harryja i njegove potrebe. Drago mu je što ima prijatelja poput njega kojem može reći sve i koji će ga uvijek braniti. Isto je tako dobar s Ronom i Hermionom. Neville je Gryffindorovim mačem prerezao Nagini i pri tome uništio posljednji horkruks. U Harry Potter i Darovi Smrti spomenut je kao profesor Travarstva u Hogwartsu.

U Hogwartsu mu društvo pravi Trevor - žaba krastača...

Trevor[uredi VE | uredi]

Životinje u Harryju Potteru
Trevor
Rod mužjak
Vrsta žaba
Vlasnik Neville Longbottom
Posebne moći nepoznato
Prvo pojavljivanje Harry Potter i kamen mudraca

Trevor je jedini kućni ljubimac Nevillea Longbottoma. Neville ga je dobio od svojeg ujaka Algiea kad je dobio pismo iz Hogwartsa. Neville redovito gubi svojeg žapca. U prvoj ga je knjizi još u Hogwarts Expressu tražila Hermione Granger. Žapca je kasnije, tijekom vožnje u čamcima do Hogwartsa, našao Hagrid.

U "Kamenu mudraca", u Zakutnoj ulici, Hagrid govori Harryju da su žabe prilično "staromodni" kućni ljubimci. To potvrđuje da je Neville, kao vlasnik žabe, također uvijek postrani.


HP books.png Nedovršeni članak Neville Longbottom koji govori o Harryju Potteru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.