Nicholas Edward Brown

Izvor: Wikipedija
Nicholas Edward Brown

Nicholas Edward Brown
Rođenje 11. srpnja 1849.
Redhill, Surrey
Smrt 25. studenoga 1934.
Kew Gardens, London,
Državljanstvo Britansko
Polje Botanika (Spermatophyta, Algae)
IPNI kr. Standardna autorska kratica N.E.Br. može biti korištena za naznačavanje ove osobe u citiranju botaničkog imena.
Portal o životopisima

Nicholas Edward Brown (Redhill, Surrey, 11. srpnja 1849. - Kew Gardens, London, 25. studenoga 1934.) je bio engleski biljni taksonomist i autoritet za područje sukulenata. Bio je znanstveni autoritet za nekoliko biljnih porodica, među ostalima za Asclepiadaceae, Aizoaceae, Labiatae i kaapske biljke.

Znanstveni životopis[uredi | uredi kôd]

Prvo je radio kao asistent u Herbariumu Kraljevskim botaničkim vrtovima u Kewu. Počeo je 1873. godine. Bio je pomoćnikom čuvatelj ("assistant keeper") od 1909. do 1914. godine. 1931. godine je objavio crteže biljaka sukulenata uz potanke bilješke. To je napravio u svezi sa svojom revizijom roda Mesembryanthemum.

Bio je autorom važnih radova o biljnoj taksonomiji, a posebice sukulenata. Otto Kuntze je imenovao jedan biljni rod iz porodice Araceae u čast Brownu - Nebrownia.

Južnoafričko biološko društvo mu je dodijelilo spomen-odličje kapetana Scotta, kao priznanje za njegov rad o južnoafričkoj flori. Godine 1932. je postao počasnim doktorom sveučilišta u Witwatersrandu. Djela su mu izašla u biltenu Kew Bull. i u časopisu Flora Capensis. Oženio je kćer botaničara Thomasa Coopera (1815. – 1913.), koji je također radio u kewskim botaničkim vrtovima.

Kad se citira Brownov doprinos botaničkom imenu, rabi se kratica N.E.Br.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]