Nicolas Durand de Villegagnon

Izvor: Wikipedija
Nicolas Durand de Villegagnon

Nicolas Durand de Villegagnon ili Villegaignon (Seine et Marne, Francuska, 1510.Beauvais, Francuska, 9. siječnja, 1571.) je bio francuski pomorski časnik (viceadmiral Bretanje), koji je pokušao pomoći nekatoličkim Francuzima, izbjeći progone tako što ih je naselio u Brazil, gdje je osnovao francusku koloniju Francuski Antarktik.

Villegaignon je bio vojnik, znanstvenik, istraživač, avanturist i poduzetnik. Borio se protiv gusara u Mediteranu i sudjelovao u nekoliko ratova. Zapovijedao je francuskom flotom koja je otela Mary I. od Škotske, staru 5 godina, jer je obećala da će se udati za francuskog prijestolonasljednika.

Ipak, u povijest je ušao kao osnivač neuspješne kolonije Francuski Antarktik, invazijom na mjesto današnjeg Rio de Janeira, 1555. godine. S flotom od 600 vojnika i kolonista, uglavnom francuskih protestanata, a poslije i švicarskih kalvinista koji su bili nezadovoljni katoličkim progonima u Europi. Također je želio osigurati stalnu bazu za trgovinu drveta pernambuco, koje je služilo u proizvodnji crvene boje, kao i čvrsto drvo za izgradnju. Francuski Antarktik je trebala biti i baza za istraživanje ruda i dragog kamenja u planinama u unutrašnjosti.

Poslije bitaka protiv Portugalaca, francuske koloniste je pobijedio Estácio de Sá 20. siječnja, 1567. godine. U to vrijeme Villegagnon se vratio u Francusku (točnije 1557. godine). Pred samu smrt je prihvatio katoličku vjeru. Umro je 9. siječnja, 1571. godine u Francuskoj, u mjestu Beauvais.