Nidže

Izvor: Wikipedija
Nidže
Поглед кон планината Ниџе.jpg
Visina 2521 m
Država / pokrajina Flag of North Macedonia.svg Sjeverna Makedonija, Flag of Greece.svg Grčka
Koordinate 40° 59′ 0″ N, 21° 50′ 0″ E
Najbliži gradovi Bitolj, Edessa, Florina
Ostali vrhovi Starkov grob (1 876 m), Dobro polje (1 700 m)
Nidže na karti Grčka
Nidže
Nidže
Pozicija planine Nidže na karti Grčke

Nidže (makedonski: Ниџе, grčki: Βόρας, Voras) je planina u jugozapadnom dijelu Republike Makedonije, i sjevernom dijelu Grčke. Preko planine prolazi granica između Republike Makedonije i Grčke. Ovu planinu često zovu, po njenom najvišem vrhu samo - Kajmakčalan, i to s obe strane granice.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Planina Nidže obuhvaća površinu od 900 km 2, 1/3 od njene površine nalazi se u Makedoniji, а 2/3 planine pripadaju Grčkoj. Planina je s makedonske strane karakteristična po skoro netaknutoj prirodi: bogatim šumama bora, čistim izvorima rijeka i pašnjacima na preko 2000 metara nadmorske visine. Po nastanku i geološkom sastavu slična je Jakupici i Baba-Planini. S grčke stane granice, nalazi se vrlo moderno uređeno skijališe - Kaimaktsalan Ski Center - Voras. U podnožju planine nalazi se jezero - Vegoritis, i termalni izvor s kupalištem Loutraki (znan i kao Pozar). Planina Nidže bila je mjesto velikih bitaka 1916. za vrijeme prvog svjetskog rata. Na njoj su poginuli brojni srpski i bugarski vojnici.

Planinski vrhunci[uredi | uredi kôd]

Kapela palim srpskim vojnicima na vrhu Kajmakčalana.

Najviši vrh je Kajmakčalan (2 521 metara). Na njemu se nalazi mala kapela i grobnica srpskih vojnika koji su tu poginuli za vrijeme Prvog svetskog rata. Na vrhu se nekad nalazila i osmatračnica srpske vrhovne komande, koja je premještena, te se sada nalazi u centru Beograda. Ostali značajniji vrhovi su Starkov grob (1 876 m) i Dobro polje (1 700 m).

Do planine se može doći s makedonske strane iz grada Bitole odnosno sela Skočivir, a s grčke iz Edesse, Florine ili Kozania.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

O ski centru Voras