Prijeđi na sadržaj

Nikola Vudrag

Izvor: Wikipedija
Nikola Vudrag

Nikola Vudrag (Varaždin, 1989.), hrvatski kipar

Životopis
[uredi | uredi kôd]

Nikola Vudrag rođen je 1989. u Varaždinu, a u svijetu umjetnosti proslavio se jedinstvenim metalnim skulpturama. Umjetnost ga je privlačila od rane dobi, a metal kao medij upoznao je radeći s ocem i djedom koji obojica su bili obrađivači metala. Upisao je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, gdje je usavršavao vještine u različitim umjetničkim oblicima, uključujući slikarstvo, kiparstvo i grafički dizajn. Nakon studija u Rijeci nastavio je obrazovanje na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Na posljednjoj godini imao je mogućnost studiranja u inozemstvu na Anhalt University of Applied Science u Njemačkoj.

Vudragov rad karakteriziraju zamršeni detalji i monumentalnost dizajna u koji uključuje elemente geometrije, matematike i fizike. Inspiraciju crpi iz filozofije, teologija i mitologije te ideje iz tih izvora inkorporira u svoje skulpture, dajući im dublji smisao i značenje. Izradio je veliki broj spomenika, bista, portreta, medalja, hrvatski nacionalni optjecajni i prigodni kovani novac, a također je izlagao u raznim galerijama uglavnom u Parizu i diljem Europe. Imao je priliku raditi na velikim projektima, što mu je pomoglo da razvije svoje vještine stvaranja monumentalnih skulptura.

Imao je preko 60 izložbi, uključujući i one zapažene poput prve samostalne izložbi u Županijskoj palači 2005. godine. Tu je i međunarodna izložba medalja - Art Medal Federation u Sofiji 2014. “Tesla Mind From The Future'' u Zagrebu 2017. i Budimpešti 2019. te pop-up izložba u na Jetex terminalu u Dubaiju tijekom summita COP 28 2023. Vudrag je izlagao i tijekom prvog malteškog bijenala u vili “Luginsland of Art'' 2024., a tu je i izložba “Personal Structures” Europskog kulturnog centra u Veneciji koje se održava tijekom 60. Venecijanskog bijenala, odnosno od 20. 4. 2024. do 24. 11. 2024. u Veneciji. Izložbu su popratili brojni domaći i svjetski mediji, među njima i ugledni američki magazin Forbes.[1]

Na umjetničkom području Vudrag je nagrađen pohvalom zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti za najboljeg studenta u akademskoj godini 2011./2012. Bio je i stipendist Varaždinske županije za darovite studente umjetničkog smjera 2012./2013., a Varaždinska građanska garda proglasila ga je 2021. počasnim građaninom Varaždina zbog ustrajnosti, kreativnosti i inovativnosti koja značajno doprinosi ugledu Grada Varaždina. Vudrag je dobio i potvrdu Hrvatske narodne banke o izradi optjecajnih kovanica eura i centa za Republiku Hrvatsku 2023. Od Tportala početkom 2024. primio je nagradu “Vizionar godine” za dostignuća u kulturi.


Galerija

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]
  1. Venice Art Exhibition 'Personal Structures' Reflects On Complex Global Narratives