Nitrija (samostan)

Izvor: Wikipedija

Nitrija je jedno od najstarijih kršćanskih mjesta u Egiptu, ustvari bilo je najranije od tri glavna središta kršćanskog monaštva u Nitrijskoj pustinji, dok su druga dva bili Kelia[1] i Sketis.[2]

Godine 330. sv. Amun[3] osnovao je Nitriju, koja se jako brzo razvila tako da je do kraja 4. stoljeća privukla tisuće redovnika. Nitrija se je do 390. godine, od klimavog skupa samotnih monaha razvila u organiziranu zajednicu koja je imala bankare, trgovce i obavljala crkvene obrede.

To se pročulo i pobudilo interes kod ljudi, tako da je počelo privlačiti ljude iz obližnjeg grada Aleksandrije, pa, ponekad, čak i u velikom broju, što je zahtijevalo da brojni monasi budu angažirani na pružanju usluga.

Međutim, drugi monasi su bili u potrazi za nekim mirnijim mjestom, što udaljenijim od turista i trgovaca, tako da su 338. godine osnovali monaški centar u Keliji[1] udaljenoj dvadesetak kilometara od Nitrije. Monaška populacija u Nitriji se smanjivala tijekom petog i šestog stoljeća, tako da je bila potpuno napuštena negdje sredinom sedmog stoljeća.

Danas su ostatci nitrijskog samostana u blizini ili ispod modernog sela Al Barnujija.[4] Nitrija se ne treba brkati sa samostanom u Vadi El Natrunu[5] (formalno poznatom kao Sketis), koji još uvijek postoji. Nitrija je dobila ime po obližnjem gradu koji je nazvan po svojim naslagama natrona[6] - soli koju su drevni Egipćani koristili prilikom balzamiranja mumija.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Kelija [Kelija]. touregypt.net (engleski). Pristupljeno 14. veljače 2018.
  2. Vadi El Natrun [Vadi El Natrun]. tripadvisor.com (engleski). Pristupljeno 14. veljače 2018.
  3. Sv. Amun [Sv. Amun]. desertfathers.blogspot.ba (engleski). Pristupljeno 14. veljače 2018.
  4. Karta Al Barnujia [Karta Al Barnujia]. google.com (engleski). Pristupljeno 14. veljače 2018.
  5. Vadi El Natrun [Vadi El Natrun]. tripadvisor.com (engleski). Pristupljeno 14. veljače 2018.
  6. Natron [Natron]. thoughtco.com (engleski). Pristupljeno 14. veljače 2018.