Nortonov poučak

Izvor: Wikipedija

Nortonov poučak ili Metoda kratkog spoja jedna je od metoda rješavanja mreža istosmjerne i izmjenične struje. Nortonov poučak donekle je sličan Théveninovu poučku i primjenjuje se u slučajevima kada je dio složene linearne mreže potrebno prikazati strujnim izvorom.

Prema Nortonovom poučku, bilo koji dio aktivne linearne mreže u kojoj se nalaze električni izvori i otpornici s obzirom na dvije točke mreže (priključnice) moguće je zamijeniti sa stvarnim strujnim izvorom Nortonove struje i unutarnjeg Nortonovog otpora.

Polaritet i vrijednost Nortonove struje, kao i vrijednost Nortonovog otpora određeni su komponentama mreže koju se nadomješta. Na dobiveni nadomjesni izvor između priključnica spaja se komponenta koja je bila odspojena i računa se jakost struje.

Postupak[uredi | uredi kôd]

Izvorna shema
  • Za zadanu aktivnu linearnu mrežu odspoji se otpornik (trošilo) kroz koji se traži struja, zatim se označe točke (priključnice) te ih se kratko spoji.
  • Računa se struja kratkog spoja između priključnica koju daje preostala mreža. Dobivena struja jednaka je Nortonovoj struji.
  • Nortonov otpor računa se tako da se kratko spojene priključnice odspoje, sve elektromotorne sile naponskih izvora kratko spoje, a strujni izvori odspoje. Pritom je potrebno ostaviti njihove unutarnje otpore uključene u mrežu. Računa se ukupi otpor mreže gledano s priključnica.
  • Na dobiveni strujni izvor s priključnicama spoji se odspojeni otpornik i računa se tražena struja prema izrazu:

Računanje Nortonove struje - In
Računanje Nortnovog otpora - Rn
Spajanje In i Rn na strujni izvor