Novogvinejska prepelica

Izvor: Wikipedija
Novogvinejska prepelica
Status zaštite

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Galliformes
Porodica:Phasianidae
Potporodica:Perdicinae
Rod:Anurophasis
van Oort, 1910.
Vrsta:A. monorthonyx
Dvojno ime
Anurophasis monorthonyx
van Oort, 1910.
Rasprostranjenost

Rasprostranjenost vrste Anurophasis monorthonyx
Baze podataka

Novogvinejska prepelica (lat. Anurophasis monorthonyx) je jedina vrsta roda Anurophasis iz porodice fazanki, koja živi u jugoistočnoj Aziji. Slično kao i kratkokljuna trčka, jedna je od najmanje poznatih ptica iz reda kokoški. Živi u snježnim planinama Nove Gvineje i Jave. Staništa su joj alpski travnjaci na sjevernim padinama i visoravnima nadmorske visine 3100-4200 metara.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Duga je 25-28 centimetara, a teška oko 400 grama. Mužjaci su crvenkasto-kestenjaste boje, sa širokim crnim prugama na ušima, prsima i bokovima. Ženka je, međutim mnogo svjetlija i vodoravne pruge na perju nešto su manje izraženije nego kod mužjaka. Pilići imaju nepravilne, izlomljene pruge.

Životne navike[uredi | uredi kôd]

O životnim navikama ove ptice jako je malo poznato. Viđana je isključivo pojedinačno ili u paru. Međutim, samo jednom su viđene tri jedinke zajedno. Do sad je pronađeno samo jedno gnijezdo skriveno u travi, koje je sadržavalo tri blijedosmeđa jaja s tamnim pjegama. Ishrana joj se sastoji od sjemenki, lišća, cvijeća, gusjenica i drugih beskralježnjaka.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Steve Madge, Phil McGowan und Guy M. Kirwan: Pheasants, Partridges and Grouse – A Guide to the Pheasants, Partridges, Quails, Grouse, Guineafowl, Buttonquails and Sandgrouse of the world’’, Christopher Helm, London 2002, ISBN 0-7136-3966-0
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Anurophasis monorthonyx
Wikivrste imaju podatke o taksonu Anurophasis monorthonyx

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Novogvinejska prepelica