Novogvinejski krokodil

Izvor: Wikipedija
Novogvinejski krokodil
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Sauropsida
Red:Crocodylia
Porodica:Crocodylidae
Rod:Crocodylus
Vrsta:C. novaeguineae
Dvojno ime
Crocodylus novaeguineae
(Schmidt, 1928.)
Rasprostranjenost
Baze podataka

Novogvinejski krokodil (lat. Crocodylus novaeguineae) je mala vrsta, endem otoka Nove Gvineje.

Opis[uredi | uredi kôd]

Male je do srednje veličine, mužjaci su dugi 3,5 metra, a ženke 2,7 metara. Ima fizičke sličnosti s sijamskim i filipinskim krokodilom, posebno kod mladunaca. Njuška mu je ispočetka relativno uska, pa postaje šira kako ovaj krokodil sazrijeva. Tijelo mu je sivkasto-smeđe boje, s tamno-smeđim do crnim dijelovima na repu, koji je očigledniji kod mladih životinja. Nekoć se smatralo da je filipinski krokodil podvrsta novogvinejskog, ali danas se smatra zasebnom vrstom. Maksimalni životni vijek u zatočeništvu mu je 24,6 godina.

Način života[uredi | uredi kôd]

Hrani se uglavnom ribama i morskim pticama (liske i gnjurcima, kao i drugim kralježnjacima, kao što su vodozemci i gmazovi. Mladunci jedu vodene beskralježnjake i kukce.

Tijekom sezone parenja ženka izgrađuje nasipno gnijezdo na tlu. Jaja se polažu oko dva tjedna nakon parenja. U gnijezdu se nalazi 22-45 jaja. Ženka ostaje u blizini gnijezda, ali nije nužno da ga brani aktivno. Inkubacija traje osamdeset dana, i mužjak i ženka otvaraju gnijezdo, potom mladunce vode u vodu.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Ovaj prvenstveno noćni krokodil može se naći u slatkovodnim močvarama i jezerima Nove Gvineje, posebno u unutrašnjosti. Iako tolerira slanu vodu, rijetko se može naći u bočatim obalnim vodama, ali nikada u prisutnosti morskog krokodila. Na Novoj Gvineji nalaze se dvije populacije odvojene planinskim lancem; DNA analiza je pokazala da su ovo genetski odvojene populacije.

Izvori[uredi | uredi kôd]