Novozelandska ragbijska reprezentacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodaj infookvir "reprezentacija".
(Primjeri uporabe predloška)
Prije početka utakmice novozelandski reprezentativci plešu tradicionalni maorski ples koji se zove haka.

Novozelandska ragbijska reprezentacija predstavlja Novi Zeland u natjecanjima u ragbiju. Zbog crne boje dresova poznata je i kao All Blacks (engl.: Svi crni).

Ragbi je nacionalni šport u Novom Zelandu. Reprezentacija svake godine sudjeluje u Kupu nacija, koje je osvojila ukupno 10 puta, posljednji put 2010. Novi Zeland je također redoviti sudionik u Svjetskom kupu u ragbiju, koji se održava svake četiri godine. Novozelandska ragbijska reprezentacija jedna je od najboljih na svijetu.

Prvi put je zaigrala 1882. u New South Walesu, a prvu službenu međunarodnu utakmicu imala je u 1903. kada je Novi Zeland pobijedio Australiju 22:3. Dvije godine kasnije, imali su turneju po sjevernoj polutki i prvi su put bili odjeveni u crno. Od 1987. sudjeluju u Svjetskom kupu, koji su osvojili dva puta – 1987. i 2011. Svjetsko prvenstvo održano je i u Novom Zelandu.

Upravno tijelo je Novozelandska ragbijska unija (engl. New Zealand Rugby Union, NZRU), koja je osnovana 1892. Petnaest bivših ragbijskih igrača Novog Zelanda primljeno je u Međunarodnu kuću slavnih.

Prije početka utakmice reprezentativci plešu tradicionalni maorski ples, koji se zove haka.