Nur-Sultan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nur-Sultan
Nursultan
Nursultan
Zastava
Zastava
Službeni pečat
Pečat
Stanovništvo (2009.)
 - Grad 750,632
 - Gustoća 841/km2
Vremenska zona BTT (UTC+6)
Službena stranica http://www.astana.kz
Zemljovid
Nur-Sultan p.svg

Nur-Sultan (ranije Astana, Akmola, Akmolinsk, Celinograd i Akvmola) je glavni grad Kazahstana od 1997. Do ovog vremena grad u srcu Kazahstana nije bio od većeg značaja, a tada ga je predsjednik Nursultan Nazarbajev proglasio za novu prijestolnicu umjesto grada Almati. Grad je 2019. godine nazvan po ovom dugogodišnjem predsjedniku Kazahstana. Grad je i sjedište katoličke nadbiskupije s Katedralom Gospe od brze pomoći.

Broj stanovnika Nursultana je 2008. iznosio 613.800. Po tome je Nursultan drugi grad Kazahstana, poslije Almatija.

Grad je u povijesti više puta mijenjao službeno ime: Akmolinsk (1824. – 1961.), Celinograd (1961. – 1991.), Akmola (1991. – 1997.) i Astana (1997. – 2019.)

Nursultan leži na rijeci Išim. Klima u gradu je izrazito kontinentalna. Prosječne zimske temperature su -15°C, a izuzetno mogu pasti do -40°C. Najviše ljetne temperature prelaze 35°C.

Razlozi za premještanje prijestolnice u Nursultan su: opasnost od potresa u Almatiju, centralni položaj Nursultana u državi i težnja vlasti da se oslobodi utjecaja tradicionalnih klanova. Pored toga Nursultan nudi bolje uvjete za ekonomski razvoj.

Posljednjih godina grad je doživio nagli ekonomski razvoj, izgradnju i doseljavanje novih stanovnika. Stari dio grada je sjeverno od rijeke Išim, dok su novije četvrti na jugu. Izgradnja diplomatskog naselja, zgrada vlade i uređenje obala rijeke bi trebalo biti završeno do 2030. Planove za izgradnju novih gradskih četvrti izradio je japanski arhitekt Kisho Kurokawa.

U prosincu 2006. otkriveni su planovi da se u Nursultanu izgradi divovski providni šator pod imenom „Kan šatiri“, visok 150 metara, koji bi pokrivao dio grada. Arhitekt ovog projekta je Norman Foster.

Nursultan ima međunarodnu zračnu luku udaljenu 15 kilometara južno od središta grada (oznaka TSE). Nova zračna luka planira se zapadno od grada.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Nur-Sultan


Asian states map.jpg Nedovršeni članak Nur-Sultan koji govori o gradu u Aziji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.