Obalčari

Izvor: Wikipedija
Obalčari
Obalčar iz porodice Eustheniidae
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Arthropoda
Razred:Insecta
Podrazred:Pterygota (Animalia)
(nesvrstani)Polyneoptera
Red:Plecoptera
Burmeister, 1839
Baze podataka

Obalčari (Plecoptera) red su manjih kukaca tamne boje, nježnih opnastih krila koji žive u pokraj potoka i rijeka. Osjetljivi su na zagađenje vode i njihova prisutnost jamči čistoću vode.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Oba para krila su im nježna i opnasta, pri mirovanju položena ravno na zadak, u letu se svaki par pokreće neovisno o drugome. Tijelo im je dugačko i splošteno, noge robusne, na zatku privjesci. Usni organi su za grizenje, gornje čeljusti smanjene, ticala duga i četinasta, sastavljene oči malene.

Ličinke[uredi | uredi kôd]

Ličinka obalčara

Prije nego položi jaja u vodu ženka ih neko vrijeme nosi na sebi slijepljena u sluzavu grudicu. Ličinke žive u tekućoj vodi ispod kamenja. Na prsima imaju čuperke uzdušničkih škrga. Neke se hrane biljem a neke love ličinke vodencvjetova. Razvijaju se jednu do četiri godine, presvlače se 10 do 30 puta, kao odrasli žive samo nekoliko tjedana.

Preobrazba obalčara iz porodice Perlodidae

Porodice[uredi | uredi kôd]

U svijetu je poznato oko 3 500 vrsta. U Hrvatskoj žive porodice: Taeniopterygidae, Nemouridae, Leuctridae, Perlodidae, Perlidae, Chloroperlidae.[1]

Sistematika[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ivo Matoničkin, Ivan Habdija, Biserka Primc-Habdija, Beskralješnjaci, biologija viših avertebrata, Školska knjiga, Zagreb, 1999. ISBN 953-0-30824-8