Olja Dešić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Olja Dešić (Rijeka, Hrvatska, 22. svibnja 1975.) hrvatski je glazbenik i član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te od 2010. redovni član Hrvatskog društva skladatelja. Od 2010. do 2017. dopredsjednik Hrvatske glazbene unije. Web: www.oljadesic.com

Životopis[uredi | uredi kôd]

Dešić je rođen u Rijeci, Hrvatska 1975. Već kao dijete pokazuje izraziti talent za glazbu. Nekoliko godina pohađa tečaj gitare u Rijeci.

S trinaest godina ulazi u "Putokaze", kao najmlađi član "prve" postave. Od 1988. do 1994. bio je pjevač i autor (aranžer) Putokaza. 1989. je izabran u dječju umjetničku "delegaciju" Grada Rijeke i predstavlja glazbom i plesom (folklor) tadašnju Jugoslaviju u Kawasakiju, Japan. I kasnija putovanja često su vezana uz glazbu (Ukraina, Irska, Austria, Njemačka, Švicarska, Italija i dr).

1993. godine bio je pjevač i vokalni aranžer grupe Put, za pjesmu Don't ever cry (Eurosong 1993. u Irskoj) i "Mom zavičaju". S Putokazima stječe neprocjenjivo glazbeno (izvođačko i stvaralačko) i scensko iskustvo u najranijim godinama.

Srednju glazbenu školu završava u dvije godine, teoretsko pedagoški smjer.

Pohađao je studij Muzičke akademije u Zagrebu i Berklee Online, simfonijsku orkestraciju, jazz aranžiranje i drugo.
Istaknuto:

Od 1990. godine profesionalno djeluje kao skladatelj, producent i aranžer, studijski glazbenik. Ujedno koncertira kao bas-gitarist (između ostalog, više godina festivalskih orkestara - MIK, Zadar fest, Festival dalmatinske šansone Šibenik, i dr) i rjeđe, klavijaturist. Autor je glazbe i stihova raznih usmjerenja. Aranžer je širokog područja interesa (pop-rock, orkestralni, big band, vokalni i drugi aranžmani). Bavi se i pisanjem ozbiljne zborske glazbe.
Piše obrade (aranžmane) i autorske skladbe za klape, te ima bogat fond obrada koje je pisao za pedesetak hrvatskih klapa.

Uz "Sušak, Sušak", autor je glazbe za pet mjuzikala ili predstave za djecu (Magic Musical, Vatra, Hakove prometne pustolovine i Beba Bebach te radio priču za djecu Dan prijateljstva).


ISTAKNUTO:
Vlasnik je tonskog "Studija Maraton" i istoimene izdavačke etikete koja je podizdavač (sublabel) raznim hrvatskim većim izdavačkim kompanijama.
2008. idejni začetnik i pokretač škole modernog pjevanja Vocal Studio Maraton.

1997. godine postaje stalni član sastava "Neno Belan & Fiumens" (studijska i izuzetno iznimna koncertna aktivnost kroz cijelu godinu) kao basist i prateći vokal, čiji je član još i danas.
od 1995 - 2001. producent je, scenarist i voice over produkcije špica i reklama Radio Opatije (kasnije Primorskog radija, danas TOTAL FM) s Leom Rumorom

2000. Sklada glazbu za mjuzikl "Hakove prometne pustolovine" na tekst Mladena Kušeca i scenografiju Voje Radoičića.

2001. Sklada glazbu za mjuzikl "Vatra" na tekst Mladena Kušeca i scenografiju Voje Radoičića.

2001. Otvara tonski studio MARATON

Od 2007. - 2012. godine je autor, glazbeni i izvršni producent Marku Tolji (albumi "Stare dobre stvari", "Vrijeme briše istinu"...). Povremena suradnja nastavlja se i kasnije kroz koncertni, autorski i produkcijski posao.
2009. preuzima posao glazbenog producenta i aranžera novog albuma Klape Cambi (Split), osniva etiketu "Croatia records Maraton" za poticanje mladih talenata te postaje vokalni trener glazbenog showa "Hrvatska traži zvijezdu".
Od 2008. - 2010. sa sastavom "Neno Belan i Fiumens" objavljuje i snima albume "Rijeka snova" i "Tvornica snova", za koje zajednički osvajaju ukupno pet Porina, a Neno Belan i koproducenti još poneke.
2010. godine ponovno je vokalni je trener kandidatima i leader "HTZ banda" na show-u "Hrvatska traži zvijezdu" 2. sezona, nagrađen je nagradom "Status" za najboljeg bas-gitaristu u kategoriji zabavne pop-rock i urbane glazbe, osvaja 2. nagradu za vokalnu obradu pjesme "Dugo toplo ljeto", klape Luka (Festival Kaštela.
2010., primljen je u redovno članstvo Hrvatskog društva skladatelja te u glavni odbor HGU, te je izabran za dopredsjednika Hrvatske glazbene unije na mandat od 4 (četiri) godine.
2010. Sudjeluje u predstavi redateljice Nine Kleflin "Buratino" na glazbu Nene Belana (kao član Fiumensa)

2011. Pokreće konceptualni glazbeni projekt "Olja'zz Music Factory". Sklada glazbu za putopis "Afrički dnevnik" Hrvatske televizije, koja je objavljena na CD-u i nominirana za PORIN 2012. u dvije kategorije (glazba za kazalište, film i tv).

2011. Pokreće i realizira internacionalne vokalne susrete [1] koje snima i prenosi Hrvatska televizija.
2011. Marko Tolja, simfonijski orkestar i zbor HNK "I. pl. Zajca " u Rijeci izvode koncert "Božić u Kazalištu" opremljen novim simfonijskim aranžmanima Božićnih pjesama (O. Dešić, A. Gelo) Objavljen je CD i DVD. Na PORINU 2012. nominiran je kao producent u kategoriji "Najbolji Božićni album" i u kategoriji "Najbolji video program" uz Branimira Rogoznjana i Sandru Polić Živković [2].
2011. Producent i aranžer albuma "Zar više nema nas" Klape Cambi (nominacija PORIN 2012.) kojoj producira i koncertnu turneju.
2011. Započinje suradnju s Kornelijem Kovačem na albumu klapskih obrada njegovih pjesama u izvođenju Klape Cambi.
2011. Objavljen album "Bez poraza" mlade kantautorice Dine Rizvić na kojem je aranžer i producent.
2011. Objavljen album za djecu "Čičak Muzičak" Vocal Studija Maraton na kojem je autor, aranžer i producent.
2011. Objavljen album "Vinodolska zbirka" napjeva u etnomuzikološkoj obradi Ivice Kalimana na kojem je aranžer i producent.
2011. Objavljen album "Poklon" grupe "Poklon" na kojem je koproducent.
2011. Izdvojene suradnje: Oliver Dragojević, Elvis Stanić (koncert u Lisinskom)
2012. Neno Belan i Fiumens objavljuju album "Oceani ljubavi", kompilaciju deset godina najvećih hitova šibenskog festivala šansone. Ujedno pune još jednu malu dvoranu Doma sportova, kao slavljenički jubilarni koncert povodom petnaest godina zajedničkog djelovanja u istom sastavu.
2012. i 2013. Angažiran u glazbenoj produkciji show-u Hrvatske televizije "Do posljednjeg zbora" kao autor glazbenih špica emisije, korepetitor zborova i aranžer matrica.
2012. S Nenom Belanom i Fiumensima priprema i izvodi po regiji projekt "Neno Belan i Fiumens Mediteran Orchestra"
2013. Upisuje specijalizaciju - Berklee Online, online department Berklee College of Music, Boston, certifikat: Specialist - Orchestration for film & TV.
2013. U Rijeci aranžira i producira koncert "Rock Filharmonija" s Urbanom, Prljom, Škaljcem i Tatajem uz simfonijski orkestar i njihove bandove.
2014. Dovršava certifikat Specialist: Orchestration for film & TV
2014. Upisuje cerifikat Professional: General music studies / studira jazz arranging.
2014. Objavljen album za djecu "Srca otvorena", Marko Tolja i Čičak Muzičak
2014. Izvršni je producent klapske smotre "Bašćinski glasi"

2014. sudjeluje u više koncerata ponovo okupljenih PUTOKAZA.

2015. Autor je glazbe čakavskog mjuzikla "Sušak, Sušak" koji postavljen i odigran iznimno uspješnih petnaestak puta u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u sezoni 2015/2016. , u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem I. pl. Zajca u Rijeci. Pritom piše za Orkestar i zbor Opere HNK "I. pl. Zajca" u Rijeci.

od 2009. do danas producent je hrvatskih 5:1 audio sinhronizacija filmova za Planetarij u Rijeci (Astronomski centar)

Također kao snimatelj producent sudjeluje u više svjetskih filmskih naslova snimajući dijaloge filmova za udaljene glumce (Automatic Dialogue Replacement) u čemu najčešće surađuje s Radom Šerbedžijom.

2015. Prva suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, kao orkestrator i predvodnik Olja'zz Banda (FESTA 2014.) uz razne pjevače: Giuliano, Stijepo Gleđ Markos, Ivana Kindl, Danijela Pintarić.

2015. Orkestrator je i glazbeni producent festivala "SENTIMENTO" u suradnji s tenorom Stijepom Gleđom Markosom, te piše za Dubrovački simfonijski orkestar i Olja'zz Band
2015. Dovršava etno electro album "ArtEast" vokalno instrumentalnog ansambla "Lipe" iz Siska
2015. Dovršava album za djecu "Taksi za odrastanje" Klinci s Ribnjaka.

2015. Autor je aranžmana za Radojku Šverko, Orkestar Oružanih snaga RH, zborove Izvor i HRT izveden na inauguraciji predsjednice. https://www.youtube.com/watch?v=6tKVnOKxTew
Raspisuje dionice za orkestre raznih festivala (Splitski festival, Šibenska šansona i dr.)

2015. U Opatiji pokreće projekt RetrOpatijski festival u kojem je glazbeni producent i aranžer za Jazz Band Hrvatske radiotelevizije s kojim surađuje i dalje u određenim projektima.

2015. Izdvojena suradnja na rOf-u: Fosili, Tereza Kesovija, Pero Galić, Goran Karan, Teška industrija, Maja Posavec, Jacques Houdek, Marko Tolja, Damir Kedžo, Nina Kraljić

2015. Stvara dvojezički (eng i hr) mjuzikl "Magic Musical" u suradnji s Davidom Petrovićem

2015. Započinje intenzivnu suradnju s Anna Music Collection, francuskim glazbenicima iz Tolouse-a, kao aranžer i producent.

2016. Neno Belan i Fiumens održavaju veliki slavljenički koncert u tri dijela u Domu sportova u Zagrebu.

2016. Izdvojena koncertna suradnja: Josipa Lisac (Dom sportova, "Vino noći", Zorica Kondža)

2016. Leader je banda na turneji po Kanadi i SAD: Toronto, Chicago, New York, L.A., San Francisco, Vancouver na kojem nastupaju Neno Belan, Tedi Spalato, Zorica Kondža, Maja Blagdan i Ivo Amulić

2016. Orkestrator je i glazbeni producent treće godine festivala "SENTIMENTO" u suradnji s tenorom Stijepom Gleđom Markosom, te piše za Dubrovački simfonijski orkestar i Olja'zz Band 2016. Sklada glazbu za predstavu "Beba Bebač" Gradskog kazališta lutaka Rijeka

2016. Dovršava Berklee Online certifikat "Professional:General Music Studies" i upisuje Master istog naziva s naglaskom na audio produkciju

2016. u Opatiji producira i aranžira (za Olja'zz Orchestra) koncert "Dobar glas daleko se čuje" na kojem nastupaju Mia Negovetić i gosti Marko Tolja, Nina Kraljić, Damir Kedžo a voditelj je Ivan Vukušić; taj se koncept u drugom glazbenom sastavu ponavlja u Lisinskom iste godine 16.09 (u pratnji Zagreb Stars Orchestra, dirigent Zdravko Šljivac)
2016. Kao producent i skladatelj priprema samostalnu produkciju i obnovu mjuzikla "Sušak, Sušak" http://www.susaksusak.com te objavljuje CD s glazbom.

2016. Orkestrira za više velikih orkestara: Simfonijski orkestar HRT, Zagrebačku filharmoniju, Zagreb Stars Orchestra

2016. Sudjeluje u predstavi redateljice Nine Kleflin "Čarobnjak iz Oza" na glazbu Nene Belana (kao član orkestra FewMen From Kansas)

2016. RetrOpatijski festival 2016. na kojem je producent i aranžer

2016. Producira elektro etno album ARTEAST - L.I.P.E.

2015. Producira i objavljuje album "Vokal patrioti" osječke vokalne skupine AKVAREL koja 2017. nastupa na Zagreb festu s autorskom skladbom LJUBAV.

2016. Objavljuje pjesmu "Za tebe" kao gost vokal, aranžer i producent Akvarelu.

2016. s matičnim bendom Neno Belan i Fiumens objavljuje album "Sanjaj"

2016. s matičnim bendom Neno Belan i Fiumens sudjeluje u predstavi "Matilda"

2014, 2015. 2016. piše aranžmane i orkestracije za simfonijske koncerte u Lisinskom: Boris Novković, Vanna, Mia Negovetić.

2017. Orkestrira i vodi The Beatles Revival Orchestra, koji će u 2017. slaviti pedeseti rođendan album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band 28.5.2017. u Lisinskom.

2017. nastavlja inozemnu suradnju s Anna Music Collection, francuskim glazbenicima iz Tolouse-a, kao aranžer i producent.

2017. priključuje se stručnom timu Novigradskog proljeća kao voditelj skladateljske radionice

2017. 25.veljače Neno Belan i Fiumens održavaju slavljenički koncert povodom 20 godina neprekinute suradnje u Domu sportova.

2017. pretpremijera MAGIC MUSICAL s Mijom Negovetić, autor je glazbe i producent.

2017. osniva https://www.youtube.com/watch?v=B0qGt2OrYmU kojem i dirigira

2017. Orkestrira cjelovečernji slavljenički koncert Radojke Šverko sa Zagrebačkom Filharmonijom

2018. Istaknuto: s Nenom Belanom i Fiumensima održava rasprodan cjelovečernji koncert na Šalati u Zagrebu.

2018. Putuje u USA, kao aranžer i dirigent King Street Big Bandu, Lancaster, Pennsylvania te održava cjelovečernji koncert u Lancasteru

2018. Osniva River Big Band u Rijeci, Hrvatska.

2018. Orkestrira glazbu za dva dokumentarna filma u američkom ratnom heroju Petru Tomichu autora glazbe Nenada Bacha, koju uživo snima Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

2018. u rasprodanom Lisinskom izvodi se njegov autorski mjuzikl Magic Musical s Miom Negovetić

2018. koautor je i producent glazbeno scenskog djela Maratonovih 10 riječkog Studija Maraton, slavljeničke predstave povodom 10 godina rada

2018. njegove pjesme su zastupljene na Splitskom festivalu i Festivalu dalmatinske šansone Šibenik 2018.

Nagrade i postignuća

  • 1993. s Grupom PUT pobjeđuje na DORI s pjesmom "Don't Ever Cry" te predstavlja Hrvatsku u Irskoj na Eurosongu
  • 2000. osvojio FIDOF-ovu nagradu, na festivalu Slavyansky Bazaar u Kijev, Ukrajina, za pjevačku izvedbu. Istaknuta suradnja: Tinkara Kovač, sunatjecatelj, također dobitnica iste nagrade

Više puta osvajao nagrade za najbolje aranžmane i nagrade stručnih žirija više festivala.


Istaknuto:

2005. na festivalu Melodije Istre i Kvarnera najbolji aranžman i 2. nagrada žirija pjesma "Pisma soli", Klapa Fortunal, 1. nagrada žirija ("Daghe oio"-aranžman) i nagrada "Beseda")
na istom festivalu osvojio i drugih godina više nagrada.
Više puta nominiran za diskografsku nagradu Porin, a osvojio je razne nagrade - istaknuto:
2010. Bronca na festivalu "Kaštela 2010" za pjesmu "Mamma Mia" za vokalnu obradu.

2009 Neno Belan & Fiumens: Najbolji pop album (Rijeka snova) i
2010. "Status" za najboljeg pop rock bas-gitaristu.
2010. 4 "Porina" s Nenom Belanom i Fiumensima, te nominacija (kao producent) za najbolji pop album "Vrijeme briše istinu", Marka Tolje.
2010. Srebro na festivalu "Kaštela 2010" za pjesmu "Dugo toplo ljeto" za vokalnu obradu.
2010. Najbolji aranžman na festivalu "Večeri dalmatinske šansone" (ŠIBENIK 2010.) za pjesmu "Navika", (H. Papić-H.Papić-O.Dešić), izvodi Tina Vukov.
2011. PORIN za najbolji album duhovne glazbe (BEN HUR - Isuse dođi)
2012. PORIN za najbolji album glazbe za film, TV ili kazalište: Olja'zz Music Factory: "African Diary"
2012. PORIN za najbolji album božićne glazbe: Marko Tolja & Olja'zz Band uz Simfonijski orkestar i zbor Opere HNK "I. Pl. Zajc: "Božić u Kazalištu"
2012. PORIN za najbolji album zabavne glazbe: Klapa Cambi: "Zar više nema nas"
2014. PORIN za dječji album "Snivaj, spavaj" Elena Tomeček Zdjelar, kao producent.

2015. PORIN: nominacija za dva albuma u kategoriji Najbolji album za djecu: Klinci s Ribnjaka: Taxi za odrastanje i Marko Tolja & Čičak Muzičak: "Srca otvorena"
2016. PORIN: nominacija za najbolji pop album: Doris Dragović u Lisinskom

2017. Dvije nagrade grada Rijeke: za SUŠAK SUŠAK i 20 godina Neno Belan i Fiumens

2018. PORIN za najbolji POP FOLK album: Klapa Luka: Zbog ljubavi
2018. Splitski festival. Za pjesmu "Zaplesale su sjene" kojoj je autor glazbe i stihova nagrađen je nagradom za najcjelovitije glazbeno djelo

2018. Festival dalmatinske šansone, Mia Negovetić izvodi pjesmu "Mali dio neba" za koju je napisao glazbu, stihove i aranžman.

Nagrada za najboljeg debitanta, Nagrada za najbolji aranžman, 2. nagrada publike.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]