Om Puri

Izvor: Wikipedija
Om Puri
Om Puri
Om Puri 2009.
Rodno ime Om Prakesh Puri
Rođenje 18. listopada 1950.
Smrt 6. siječnja 2017.
Zanimanje filmski i televizijski glumac
Godine rada 1972.2017.
Važniji filmovi Istok je istočno, Rat Charlieja Wilsona, Ovo nije nemoguća misija
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Om Puri (Pandžab, 18. listopada 1950.Mumbai, 6. siječnja 2017.) bio je indijski filmski i televizijski glumac. Poznat je po ulogama u brojnim indijskim, engleskim, američkim i kanadskim filmovima, među kojima se ističu uloge u američkom filmovima Rat Charlieja Wilsona, Vuk i Duh i tama. Jedna je od najveći bollywoodskih zvijezda s kraja 20. stoljeća, ostvarivši uloge u više od trideset filmova i televizijskih serija različitih tematika i žanrova.[1]

Rođen je u radničkoj pandžabskoj obitelji. Otac mu je radio na željeznici i služio u Indijskoj vojsci.[2] Nakon srednjoškolskog obrazovanja, 1973. godine diplomirao je glumu pri Nacionalnoj dramskoj školi u New Delhiju, gdje je i započeo studij na Filmskom i televizijskom institutu, ali je ubrzo odustao zbog visoke školarine. Karijeru je započeo glumom sporednih uloga u nekoliko indijskih niskobudžetnih filmova, nakon čega su ga prepoznali i strani redatelji.

Od stranih filmova, najupamćeniji je postao po glavnoj ulozi u britanskoj komediji Istok je istočno za koju je dobio i Nagradu BAFTA za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Nakon uloe u britanskoj komediji Ovo nije nemoguća misija i televizijskoj dramskoj mini-seriji Bijeli zub, u američkom filmu Rat Charlieja Wilsona dobio je ulogu pakistanskog predsjednika i vojnog zapovjednika Muhammada Zia-ul-Haqa, zbog koje je stekao veliku popularnost u Indiji, ali i u Pakistanu, gdje je glumio u nekoliko niskobudžetnih komedija. Za svoj umjetnički rad dobio je indijsko državno odlikovanje Padma Shri i Red Britanskog Carstva.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Michael Safi, Om Puri, hvaljeni indijski glumac, umro u 66., The Guardian, objavljeno 6. siječnja 2017., pristupljeno 8. siječnja 2017.
  2. Intervju s Omom Purijem, Rediff Online, objavljeno 4. travnja 1997. godine, pristupljeno 8. siječnja 2017.
  3. Indijski glumac Om Puri nagrađen Redom Britanskog Carstva, BBC Vijesti, objavljeno 23. srpnja 2004., pristupljeno 8. siječnja 2017.