Ondřej Kania

Izvor: Wikipedija
Ondřej Kania
Ondřej Kania
Rođenje 19. prosinca 1992.
Nacionalnost Češka
Zanimanje poduzetnik
Portal o životopisima

Ondrej Kania, rođen 19. prosinca 1992. u Brnu, Češka, češki je poduzetnik, izvršni direktor JK Education, osnivač Praškeske humanitarne gimnazije i mreže American Academy, koja se sastoji od dvije škole u Češkoj (American Academy in Prague, American Academy in Brno), jedne u Slovačkoj


(American Academy in Bratislava) i jedne u Hrvatskoj (American Academy in Zagreb).

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Nakon završene osnovne škole u Brnu, Kania je odlučio da ne želi nastaviti obrazovanje u Češkoj nego u SAD-u.[1] Međutim, njegova obitelj nije si mogla priuštiti skupe američke školarine. Kania je stoga odlučio sam kontaktirati desetke privatnih srednjih škola i zatražiti stipendije. Dobio je ponude od dvije škole.[2] Kania se na kraju upisao na Redemption Christian Academy u New Yorku,[3] gdje je 2012. stekao američku diplomu srednje škole. Po povratku je postao suosnivač obrazovne grupe čiji je cilj srednjoeuropskim studentima omogućiti kvalitetno srednjoškolsko i sveučilišno obrazovanje u SAD-u, Kanadi, Australiji i cijeloj Europi.

Poslovanje[uredi | uredi kôd]

U travnju 2013. udružio se s prijateljem iz djetinjstva i zajedno su osnovali J&K Consulting (sada JK Education). Tijekom postojanja tvrtke organizirali su sajmove srednjoškolskih internata iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije. Potom je kupio i Prašku gimnaziju (danas Pražské humanitní gymnázium)[4] te osnovao mrežu škola American Academy s kampusima u Pragu, Brnu, Bratislavi i Zagrebu. Forbes je 2019. godine uvrstio Ondřeja Kaniu na popis „30 ispod 30“ mladih talenata iz Češke te potom u europski izbor iz područja društveno odgovornog poduzetništva.[5] Godine 2021. uvršten je u prestižni svjetski izbor „30 ispod 30” od strane Međunarodne čitateljske udruge kao jedan od vodećih inovatora i vizionara mlađih od 30 godina.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kania: Funkci ministra jsem nevzal, přístup ke školství je zločin, zvýhodňuje bohaté | Aktuálně.cz. Aktuálně.cz - Víte, co se právě děje (češki). 8. studenoga 2018. Pristupljeno 17. studenoga 2021.
  2. Hríb, Štefan. 14. rujna 2017. .pod lampou: Má 24 rokov, kúpil gymnázium a chce zmeniť školstvo. .týždeň - iný pohľad na spoločnosť (slovački). Pristupljeno 17. studenoga 2021.
  3. Ševela, Vladimír. 15. svibnja 2016. Ondřej Kania na základce málem propadl. Teď koupil pražské gymnázium, aby bylo záživnější. Hospodářské noviny (HN.cz) (češki). Pristupljeno 17. studenoga 2021.
  4. Svobodová, Ivana. Kup si svou školu. Týdeník Respekt. Pristupljeno 17. studenoga 2021.
  5. Český úspěch: Kania a Kvitová v evropském výběru 30 pod 30. Forbes (češki). 15. veljače 2019. Pristupljeno 17. studenoga 2021.
  6. Literacy Worldwide (PDF)