Onega (poluotok)

Izvor: Wikipedija
Poluotok Onega na zemljovicu Bijelog mora, razdvaja Onješki zaljev i zaljev Dvina
Satelitska snimka poluotoka

Poluotok Onega nalazi se u Arhangelskoj oblasti u Rusiji. Prodire u Bijelo more, s Onješkim zaljevom na jugozapadu i zaljevom Dvina na sjeveroistoku. Otok je dug oko 150 km, a širina mu varira između 60 i 75 km.[1]

Geografija[uredi | uredi kôd]

Obalno područje poluotoka je naseljeno. Sela (u smjeru suprotnom od kazaljke na satu) Nyonoksa, Syuzma, Krasnaya Gora, Pertominsk, Unsky, Yarenga, Lopshenga, Letny Navolok, Letnyaya Zolotitsa, Pushlakhta, Lyamtsa, Purnema i Nizhmozero nalaze se na ili blizu obale. Sjeveroistočnu obalu poluotoka presijeca Unski zaljev, zaljev u zaljevu Dvina, koji je dugačak oko 20 km. Sela Una i Luda nalaze se na unutrašnjoj obali Unskog zaljeva. Unutrašnjost poluotoka (sjeverozapadno od crte koja povezuje Ludu i Purnemu) je divljina bez stalnog stanovništva. Malo se drva sječe u Verkhneozersku, jugoistočno od Lude. Unutrašnjost poluotoka je brežuljkasta i ima mnogo jezera, od kojih su najveća jezera Mjandozero, Vežmozero (oba jezera se ulijevaju u rijeku Vežmu - koja utiče u Unski zaljev), jezero Lyamitskoye (koje se uliva u rijeku Lyamtsa)., teče prema zapadu), i jezero Bolshoye Vygozero (koje se ulijeva u rijeku Zolotitsa, koja također teče na zapad).

Uprava[uredi | uredi kôd]

Administrativno, poluotok dijele Onješki i Primorski okrug i grad Severodvinsk u Arhangelskoj oblasti. Dana 17. prosinca 1940. na poluotoku je osnovan Bijelomorski okrug, na područjima koja su prije bila dijelovi Primorskog i Onješkog okruga. Administrativno središte okruga postalo je selo Pertominsk. Dana 30. rujna 1958. Belomorski okrug je ukinut, a područje okruga podijeljeno je između Primorskog i Onješkog okruga.[2]

Povijest i religija[uredi | uredi kôd]

Poluotok su naselili Novgorodci najkasnije u 13. stoljeću. Pomori, koji žive na obali, potomci su Novgorodaca. Većina sela na obali poluotoka ima povijesni značaj. Ansambl Purnema Pogosta, koji se sastoji od crkve sv. Nikole (1618.) i crkve Rođenja (1860.), te Zaostrovskog pogosta u selu Nyonoksa, koji se sastoji od crkve Prikazanja Isusova u hramu (1683. – 1688.) i Crkva sv. Mihovila (1776. – 1785.), zaštićene su na saveznoj razini kao spomenik arhitekture.[3]

Selo Lopshenga predstavljeno je u djelima Jurija Kazakova, ruskog pisca kratkih priča koji je mnogo putovao ruskim sjeverom. Naziv jedne od Kazakovljevih knjiga kratkih priča je Poedemte v Lopshengu — Idemo u Lopshengu.

Gospodarstvo i promet[uredi | uredi kôd]

Gospodarstvo poluotoka temelji se na drvnoj industriji i ribarstvu. Selo Luda povezano je cjelosezonskom cestom sa Severodvinskom i Onegom. Preko Unskog zaljeva vozi trajekt. Druga sela na obali imaju rijetke zračne i morske veze s Onegom i Arhangelskom.

Nacionalni park Onežskoje Pomorje otvoren je na obali poluotoka Onega 2013. godine radi zaštite netaknutih šuma.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Онежский полуостров // Север (ruski). Физкультура и спорт. Moscow. 1975. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. ožujka 2019. Pristupljeno 29. listopada 2021.
  2. АДМИНИСТРАТИВНО-ТЕРРИТОРИАЛЬНОЕ ДЕЛЕНИЕ АРХАНГЕЛЬСКОЙ ГУБЕРНИИ В XVIII-XX вв. * (СПРАВКА) (ruski). Архивы России. 2000. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. srpnja 2011. Pristupljeno 12. kolovoza 2011.
  3. Памятники истории и культуры народов Российской Федерации (ruski). Russian Ministry of Culture. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. travnja 2009. Pristupljeno 22. kolovoza 2011.
  4. Создан новый национальный парк «Онежское Поморье» (ruski). Greenpeace. 27. veljače 2013. Pristupljeno 2. studenoga 2015.