Onješki zaljev

Koordinate: 64°20′N 36°30′E / 64.33°N 36.5°E / 64.33; 36.5 (WD)
Izvor: Wikipedija
Onješki zaljev
rus. Онежская губа, Онежский залив
Zaljev
Obala zaljeva na otoku Kij
Onješki zaljev (Zaljev Onega) na zemljovidu Bijelog mora
Položaj
Koordinate64°20′N 36°30′E / 64.33°N 36.5°E / 64.33; 36.5 (WD)
Države
Fizikalne osobine
Površina6630 km2
Duljina185 km
Širina50 - 100 km
Dubina 
 • Prosječna16 m
 • Najveća36 m
Smrznutozimi
Rijeke i otoci
OtociSolovecki otoci, Kij, ...
Onješki zaljev na zemljovidu europske Rusije
Onješki zaljev
Onješki zaljev
Onješki zaljev na zemljovidu europske Rusije
Zemljovid

Službeno imeIslands in Onega Bay, White Sea
Dodano na popis13 September 1994
Referentni broj668[1]

Onješki zaljev (rus. Онежская губа, Онежский залив) nalazi se u Republici Kareliji i Arhangelskoj oblasti u sjeverozapadnoj Rusiji, zapadno od grada Arhangelska. To je najjužniji od četiri velika zaljeva i zaljeva Bijelog mora, a ostali su Dvinski zaljev, Mezenski zaljev i Kandalakški zaljev. Površina zaljeva je 6630 km2. Zaljev Onega dug je 185 m, a širok 50 - 100 km. Prosječna dubina zaljeva je 16 metara, a najveća dubina je 36 metara. Zaljev se zimi smrzava.[2]

U zaljev se ulijevaju rijeke Onega, Kem i Vig. Zaljev ima brojne otoke. Solovecki otoci, koji su najveći i najpoznatiji, nalaze se na ulazu u zaljev i odvajaju ga od glavnog dijela Bijelog mora. Duž zapadne obale nalaze se stotine malih otoka ( rus. луда). Najveći od njih su Šujostrov, Ruski Kuzov, Myagostrov, Kondostrov i Sumostrov. Skupina otoka oko otoka Kondostrova zajednički je poznata kao Sumski otoci. Između Sumskih otoka i Soloveckog otoka, na otvorenom moru, nalazi se arhipelag koji se sastoji od otoka Bolshoy Zhuzhmuy i otoka Maly Zhuzhmuy. Na zapadnoj obali zaljeva nalazi se grad Belomorsk i izlaz Bijelomorsko-Baltičkog kanala. S istoka je zaljev ograničen Onješkim poluotokom . Na jugoistoku, grad Onega nalazi se blizu obale zaljeva.

Administrativno se obala i otoci dijele između Kemskog i Belomorskog okruga Republike Karelije, te Onežskog, Primorskog i Soloveckog okruga Arhangelske oblasti. Većina manjih otoka, uključujući sve Sumske otoke, pripadaju okrugu Belomorsky.

Naseljevanje[uredi | uredi kôd]

Obalu Onjega zaljeva naseljavaju Rusi (Novgorodci, čiji su potomci Pomorci) tek u 12. stoljeću. Iz tog vremena poznato je selo Soroki, danas Belomorsk. Većina sela na obali Onjega zaljeva, kao što su Purnema ili Unežma (sada napušteno),[3] su stara pomorska sela, mnoga od njih još uvijek ovise o ribarstvu.

Turizam[uredi | uredi kôd]

Solovecki otoci nalaze se na popisu svjetske baštine, a prema otocima je intenzivan putnički pomorski promet, uglavnom iz Kema i Belomorska. Također postoje redovite, ali rijetke putničke veze između Arhangelska i sela na poluotoku Onjega.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Islands in Onega Bay, White Sea. Ramsar Sites Information Service. Pristupljeno 25. travnja 2018.
  2. Онежская губа. Great Soviet Encyclopedia
  3. Федосеева, Елена. Унежма (ruski). Страна Наоборот. Pristupljeno 16. kolovoza 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Onješki zaljev