OpenOffice.org

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
OpenOffice.org
OpenOffice.org
OpenOffice.org Writer 3.0
OpenOffice.org Writer 3.0
IzdavačSun Microsystems (1999.-2009.), Oracle Corporation (2010.-2011.)
Datum izdavanja25. siječnja 2011
Zadnja inačica3.3
Operacijski
sustav
Microsoft Windows, Linux, Sun Solaris, Mac OS, FreeBSD
ŽanrUredski paket
LicencijaGNU Lesser General Public License
Internetska
stranica
http://www.openoffice.org


OpenOffice.org je ukinuti besplatni uredski paket otvorenog koda. Sadržavao je program za obradu teksta (Writer), tablica (Calc), prezentacija (Impress), program za crtanje (Draw) i za upravljanje bazama podataka (Base). Zadani datotečni format je bio OpenDocument Format (ODF).

2011. je Oracle Corporation, tadašnji vlasnik tvrtke Sun, najavio da više neće nuditi komercijalnu verziju paketa i donirao projekt zakladi Apache Foundation. Apache je preimenovao paket u Apache OpenOffice. Neki od drugih aktivnih nasljednika su LibreOffice i NeoOffice.

Opis[uredi | uredi kôd]

Zasnovan je na StarOffice-u, kojeg je 1999. godine kupila tvrtka Sun Microsystems.Tvrtka Sun je 2010. kupljena od tvrtke Oracle,koja je zatim 2012. prenijela prava na Apache fondaciju. Dostupan je u inačicama za sve popularne operacijske sustave: Microsoft Windows, Linux, Sun Solaris, Mac OS i FreeBSD. OpenOffice.org nastoji biti kompatibilan s Microsoftovim Officeom i podržava OpenDocument standard za razmjenu podataka. U svojoj zadnjoj inačici (3.0, listopad 2008.) OpenOffice normalno čita i piše i novije MS Office formate, a ima i skoro sve funkcije kao i MS Office.

Programi koje sadrži ovaj uredski paket[uredi | uredi kôd]

  • Writer

OpenOffice Write je program namijenjen pisanju i obrađivanju teksta. Mogućnosti su mu slične Microsoft Wordu. Format za spremanje datoteka je .ODT (OpenDocument Text), ali je kompatibilan i sa ostalim formatima teksta.

  • Calc

OpenOffice Calc je program unutar paketa OpenOffice.org namijenjen tabličnim kalkulacijama (kako se to stručno kaže). Mogućnostima liči Microsoft Excelu, a za pohranjivanje podataka koristi OpenDocument format. Kao i Write, kompatibilan je i sa ostalim formatima.

  • Impress

OpenOffice Impress je program za izradu raznih prezentacija. Dolazi uz manji broj predloška koji se isto tako mogu skidati sa Interneta. OpenOffice Impress mogućnostima liči na Microsoft PowerPoint. Za spremanje podataka koristi .ODP format (OpenDocument Presentation).

  • Base

OpenOffice Base je program za izradu baza podataka. Pokreće se sa čarobnjakom koji lako izrađuje predloške baza podataka. Ovaj program je nalik na Microsoft Access a za pohranjivanje podataka isto koristi OpenDocument Format.

  • Math
  • Draw

OpenOffice Draw izrađuje vektorske crteže. Koristi se za izradu plakata, postera i sl. Po mogućnostima liči na CorelDRAW, ali za spremanje koristi OpenDocument format.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: OpenOffice.org


Desktop computer clipart - Yellow theme.svg Nedovršeni članak OpenOffice.org koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.