Operacija Anvil (Mau-Mau ustanak)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Operacija Anvil
Dio Mau-Mau ustanak
Vrijeme 24. travnja - 26. svibnja 1954.
Lokacija Nairobi, Britanska Kenija
Ishod Britanski operativni uspjeh
Suzbijena aktivnost Mau Maua u Nairobiju

Anvil (nakovanj), naziv operacije britanskih kolonijalnih trupa i kolaboracionističkih snaga Kenije, izvedene između travnja i svibnja 1954. na području grada i provincije Nairobi, radi razbijanja ustaničkih snaga domorodačkog stanovništva — pripadnika Mau-Mau pokreta.

Razvoj ustanka i pripreme[uredi | uredi kôd]

Mau-Mau ustanak koji je počeo 1949. godine, omasovljavao se, pa su ustanici, primenjujući gerilski način ratovanja, postizali u 1953. sve značajnije uspjehe i nanosili kolonijalnim trupama i kolaboracionističkim snagama osjetne gubitke. Diverzije i sabotaže događale su se i u Nairobiju, glavnom gradu Kenije, u kojem su ustanici imali veliki utjecaj i iz kojeg su se, preko pripadnika i simpatizera Mau-Mau pokreta, opskrbljivali oružjem, streljivom i drugim potrebama. U takvoj situaciji britanska uprava morala je ojačati kolonijalne i kolaboracionističke trupe, koje su krajem godine iznosile tri pješačke brigade Kraljevskih afričkih strijelaca, preko 20,000 pripadnika domaće garde (kolaboracionista) i znatne policijske snage.

Tijek operacije i posljedice[uredi | uredi kôd]

Operacija je temeljito pripremljena i njome je rukovodio zapovjednik svih kolonijalnih trupa Kenije, general George Erskine. Kada je završena koncentracija snaga (koje su po nekim izvorima iznosile oko 25,000 vojnika, a po drugima znatno više) najprije je okružen i pročešljan Nairobi, odakle je odvedeno u logore 16,538 ljudi, žena i djece, osumnjičenih za saradnju s Mau-Mau pokretom.

Odmah posle završetka prve faze operacije, provedena je akcija čišćenja područja grada, uz angažiranje jačih pješačkih snaga podržanih topništvom i zrakoplovstvom. U obje faze operacije, pripadnici Mau-Mau jedinica, koji su se izvlačili po manjim grupama, pretrpjeli su osjetne gubitke. Po nekim izvorima ukupno je uhićeno i odvedeno u logore oko 50,000 domorodaca.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • ”Anvil”, U: Vojna enciklopedija, sv. 1., Beograd: Izdanje redakcije Vojne enciklopedije, 1970., str. 181.
  • F. Majdalany, State of Emergency: The Full Story of Mau Mau, London, 1962.
  • J. Paget, Counter-Insurgency Campaigning, London, 1967.