Operacija MB8

Izvor: Wikipedija
Operacija "MB8"
sukob: Mediteranski rat

Protuavionski strijelci na brodu
Vrijeme 4. - 11. studenog 1940.
Mjesto Zapadni dio Sredozemnog mora
Ishod Britanska objeda
Sukobljene strane
Ujedinjeno Kraljevstvo Kraljevina Italija
Zapovjednici
Andrew Cunningham
Lumley Lyster
Inigo Campioni
Postrojbe
Mediteranska flota
Force H
Regia Marina
Regia Aeronautica

Operacija MB8 je naziv za operaciju Britanske kraljevske ratne mornarice u Sredozemnom moru, od 4. do 11. studenog 1940. godine.

Tijek operacije[uredi | uredi kôd]

Napad na Taranto bio je glavni dio operacije koja obuhvaćala još i četiri konvoja:

  • iz Gibraltara za Maltu,
  • iz Aleksandrije za Maltu,
  • iz Malte za Aleksandriju
  • iz Aleksandrije za Grčku

Operacija je sadržavala i zračni napad avionima s nosača HMS Ark Royal na Cagliari. U operaciji MB8 angažirana je sva britanska Sredozemna flota iz Aleksandrije, kao i snage iz Gibraltara.[1]

Glavni dio operacije MB-8 bila je operacija "Judgement", kada je izvršen zračni napad na talijansku flotu u Tarantu. U njoj je sudjelovala Sredozemne flote pod izravnim zapovjedništvom admirala Andrewa Cunninghama.[2]

Uz napad na Taranto vezana je i eskadra Force B pod zapovjedništvom viceadmirala Henry Pridham-Whippela s lakim krstaricama HMS Orion, HMS Ajax i HMAS Sydney i razaračima HMS Mohawk i HMS Nubian. Zadatak ove eskadre bio je uplovljavanje u Otrantska vrata te da odvrati pažnju Talijana od napada na Taranto, a ako bude prilike da napadne talijanske brodove u tom području.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stephen, Martin. Sea Battles in Close-up: World War 2, Volume 1, str. 37.-9. Shepperton, Surrey: Ian Allan, 1988. ISBN 0-7110-1596-1.
  2. Zeljeznice.net - forumArhivirana inačica izvorne stranice od 2. travnja 2015. (Wayback Machine), pristupljeno 21. ožujka 2015.