Orbital Sciences X-34

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Orbital Sciences X34

X-34 je zrakoplov malog budžeta američke tvrtke "Orbital Sciences Corporation" namijenjen za proučavanje "ključne tehnologije" programa letjelica za višekratno lansiranje u svemir s drugog zrakoplova.

Projekt[uredi VE | uredi]

Namjera je bila izraditi samostalnu bespilotnu letjelicu s raketnim motorom sposobnu za dostizanje brzine od 8 Maha i te izvesti 25 ispitnih letova po godini. Do gašenja projekta 2001. godine izvedeni su samo letovi letjelice bez pogona koju je vukao drugi zrakoplov. Da su današnje svemirske letjelice zasnovane na X-34 programu, djelovale bi na sličan način kao i Space Shuttle: polijetale bi kao raketa, spojene na dvije vanjske startne rakete s vanjskim spremnikom za gorivo, pristajale bi uz svemirsku postaju na isti način kako to radi shuttle na Međunarodnoj svemirskoj postaji a na pistu bi slijetale kao avion.

Zaključno s listopadom 2007. preostala je još jedna pokazna letjelica koja se nalazi u Vojnoj zrakoplovnoj bazi Edwards [1].

Letjelica je visoka 17,8 m[2] i teška 8.200 kg. Raketni motor "Fastrac" od 270 kN potiska trebao je koristiti kao gorivo tekući kisik i kerozin.

Izvori[uredi VE | uredi]