Organizacija za demokraciju i ekonomski razvoj

Izvor: Wikipedija
Logo GUAM-a

Organizacija za demokraciju i ekonomski razvoj, ili GUAM, je regionalna organizacija četiri bivše sovjetske republike: Gruzije, Ukrajine, Azerbajdžana i Moldavije, čija početna slova čine akronim organizacije.

Povelja GUAM-a potpisana je tijekom samita na Jalti od 6. do 7. lipnja 2001. godine od strane četiri sadašnje članice i Uzbekistana, koji se kasnije povukao. Prema bivšem ukrajinskom predsjedniku Juščenku za ciljeve povelje postavljeni su promicanje demokratskih vrijednosti, čime se osigurava stabilan razvoj, jačanje međunarodne i regionalne sigurnosti i ubrzanje europskih integracija.[1]

S obzirom na rusko vodstvo Zajednice nezavisnih država, Rusi uglavnom gledaju na GUAM, kao način na borbu protiv ruskog utjecaja na tom području, a kao dio strategije potpomognute SAD-om.[2] Međutim, vođe GUAM-a više puta su odbacile takvu tvrdnju, naglašavajući jaku volje za još tješnje povezivanje s Rusijom.

Zemlje promatračice ovog saveza su Turska i Latvija.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Russian Deputy FM: "GUAM not anti-Russian group". Today.az. 23. svibnja 2006. Pristupljeno 18. travnja 2007.
  2. Axis of Evil Shaping Against Moscow. Kommersant. 3. ožujka 2005. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. svibnja 2014. Pristupljeno 18. travnja 2007.