Ortaštvo

Izvor: Wikipedija

Ortaštvo je zajednica osoba i dobara bez pravne osobnost. Naziva se još i društvom građanskog prava. Ugovorom o ortaštvu uzajamno se obvezuju dvije ili više osoba uložiti svoj rad i/ili imovinu radi postizanja zajedničkog cilja.

Oblici[uredi | uredi kôd]

Komanditno društvo[uredi | uredi kôd]

Komanditno društvo (k.d.) je gospodarski subjekt u Republici Hrvatskoj. Komanditno društvo je trgovačko društvo u koje se udružuju dvije ili više osoba radi trajnog obavljanja djelatnosti pod zajedničkom tvrtkom, od kojih najmanje jedna odgovara za obveze društva neograničeno i solidarno cijelom svojom imovinom (komplementar), a najmanje jedna odgovara za obveze društva samo do iznosa određenog imovinskog uloga u društvo (komanditor).[1]

Komanditno društvo nema temeljnoga kapitala.

Osniva se društvenim ugovorom, nema tijela društva, društvo vode i zastupaju komplementari, a komanditori imaju pravo nadzora nad poslovanjem društva. Raspodjela dobiti vrši se isto kao i kod javnog trgovačkog društva.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Odluka o proglašenju Zakona o trgovačkim društvima. nn.hr. Narodne novine. 29. studenoga 1993. Pristupljeno 16. travnja 2021.
Nedovršeni članak Ortaštvo koji govori o pravu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.