Oscar i gospođa u ružičastom (roman)

Izvor: Wikipedija
Oscar i gospođa u ružičastom

Naslovnica izdanja iz 2002.
Naziv izvornika Oscar et la dame rose
Autor Éric-Emmanuel Schmitt
Jezik francuski
Serijal Cycle de l'invisible
Rod
(stil, žanr)
roman
Izdavač Albin Michel
Datum (godina)
izdanja
2002.
Glumci Jan Sklenář i Martina Eliášová (Klicperovo kazališta iz Hradec Králové) u sceni iz predstave Oscar i gospođa u ružičastom

Oscar i gospođa u ružičastom (fra. Oscar et la dame rose) je roman Érica-Emmanuela Schmitta objavljen 2002. kao treća iz serije knjiga Cycle de l'invisible.

O knjizi[uredi | uredi kôd]

Knjiga se sastoji od pisama koja desetgodišnji Oscar piše Bogu. Njih je pronašla Mama Rose – gospođa iz naslova romana koja se pretvara da je sumo hrvač: ona dječaka posjećuje u ružičastoj uniformi kakvu nose medicinske sestre u bolnici za djecu. Pisma opisuju dvanaest dana u Oscarovom životu ispunjena zabavnim i smiješnim likovima.

Tih dvanaest dana u Oscarovom životu mogli bi biti i njegovi posljednji dani: no zahvaljujući Mami Rose, koja se jako zbližava s Oscarom, oni postaju nezaboravni. Oscar ima još nekoliko dragih prijatelja, primjerice "Pop Corna", "Bacona" i "Einsteina", a ta su njihova imena zapravo nadimci koje su dobili zbog svojih bolesti. Oscar se zaljubljuje u "Peggy Blue", bolesnicu koja je zbog svoje bolesti potpuno poplâvila.

Film[uredi | uredi kôd]

Prema romanu Oscar et la Dame rose snimljen je 2009. godine istoimeni film s Michèle Laroque u ulozi Mame Rose.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]