Osječkopoljska i baranjska eparhija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Osječkopoljska i baranjska eparhija, jedna od pet episkopija Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Ima 4 arhijerejska namjesništva: Arhijerejsko namjesništvo borovsko, Osječko, Vukovarsko i Baranjsko, s 39 svećenika i 2 đakona. Ponekad se naziva i Eparhija osječkopoljska i baranjska ili Vladičanstvo osječkopoljsko i baranjsko.

Osječkopoljska i baranjska eparhija graniči se na istoku s Bačkom eparhijom, na sjeveru s Budimskom eparhijom (Mađarska), na jugoistoku sa Sremskom eparhijom, a na zapadu i jugozapadu sa Slavonskom eparhijom.


Sveti arhijerejski sabor SPC 1991. godine uspostavio je i obnovio Osečkopoljsku eparhiju i pridružio joj cijelu Baranju, tako da je ona dobila današnji naziv: Osječkopoljska i baranjska eparhija.

Za episkopa osječkopoljskog i baranjskog Sabor SPC izabrao je arhimandrita Lukijana (Vladulova), nastojatelja manastira Bođana.

Sjedište episkopa Lukijana danas je u Dalju, gdje se nalazi ljetna rezidencija srpskih patrijarha.

Slava Eparhije osječkopoljske i baranjske je Sveti despot Stefan Štiljanović.

Napomena:

  • Naziv Osječkopoljske i baranjske eparhije ponekad se piše i s crticom: Osječko-poljska i baranjska eparhija. Takvo pisanje nije pravopisno ispravno jer je pridjev osječkopoljska nastao od naziva Osečko polje, a takvi se pridjevi pišu skupa (bez crtice).

Izvori[uredi VE | uredi]