Osječkopoljska i baranjska eparhija

Izvor: Wikipedija
Osječkopoljska i baranjska eparhija
Saborna crkva u Dalju
Saborna crkva u Dalju
Naslov arhijerejaEpiskop osječkopoljski i baranjski
Osnovana1991.
SjedišteDalj
DržavaHrvatska

Osječkopoljska i baranjska eparhija, eparhija Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj. Sjedište eparhije je u Dalju, gdje se nalazi ljetna rezidencija srpskih patrijarha. Episkop eparhije je Heruvim (Đermanović).

Organizacija[uredi | uredi kôd]

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve 1991. godine uspostavio je i obnovio Osečkopoljsku eparhiju i pridružio joj cijelu Baranju, tako da je ona dobila današnji naziv: Osječkopoljska i baranjska eparhija (Osječko-poljska i baranjska eparhija). Za episkopa osječkopoljskog i baranjskog Sabor Srpske pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Lukijana (Vladulova), nastojatelja manastira Bođana.

Eparhija danas ima četiri arhijerejska namjesništva: Arhijerejsko namjesništvo borovsko, Osječko, Vukovarsko i Baranjsko, s 39 svećenika i 2 đakona. Ponekad se naziva i Eparhija osječkopoljska i baranjska ili Vladičanstvo osječkopoljsko i baranjsko. Osječkopoljska i baranjska eparhija graniči se na istoku s Bačkom eparhijom, na sjeveru s Budimskom eparhijom (Mađarska), na jugoistoku sa Srijemskom eparhijom, a na zapadu i jugozapadu sa Slavonskom eparhijom.

Slava Eparhije osječkopoljske i baranjske je Sveti despot Stefan Štiljanović.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]