Osnovna organizacija udruženog rada

Izvor: Wikipedija

Osnovna organizacija udruženog rada je bio naziv za pravnu osobu, tvrtku u socijalističkoj Jugoslaviji od 1974. do njenog raspada 1990-ih.[1][2] Osnovna organizacija udruženog rada (skraćeno: OOUR, u narodu OUR) je bila osnovni privredni subjekt. Pored osnovnih, postojale su i složene organizacije udruženog rada (skraćeno SOUR), podijeljene na više osnovnih radi učinkovitijeg samoupravljanja.

U praksi, velika tvrtka je bilo podijeljena na manje skupine udruženih radnika. Na primjer, jedna velika tvrtka od preko 10 000 radnika bila je podijeljena na pedesetak velikih jedinica po 200 radnika, a svaka je imala prosjek od pet radnih skupina od po 40-ak radnika.[3]

Ovakve samoupravne tvrtke su pokušavale funkcionirati u okviru svojevrsnog tržišta. Natjecala su se u poslovanju lokalno i međunarodno. Poslovanje je sličilo onome unutar kapitalističkog sustava: tvrtke su imale odjele za oglašavanje, natjecale su se na tržištu s ciljem povećanja prihoda tvrtke. U teoriji, radnički savjeti predstavljali bi vrhovni autoritet u ovim tvrtkama, a dobit tvrtki dijelio bi se među radnicima.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Yugoslavia - Political Innovation and the 1974 Constitution (engleski). Pristupljeno 24. studenoga 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Zakon o udruženom radu (1976) – Wikizvor. Pristupljeno 24. studenoga 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Samoupravljanje za neupućene ..., predavanje Michaela Lebovitza, kps.rs, 20. rujna 2012., pristupljeno 24. studenoga 2020. (srp.)
  4. Yugoslavia - The Economic Management Mechanism (engleski). Pristupljeno 24. studenoga 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)