Otok Wight

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Otok Waight
(Isle of Wight)
The Isle of Wight in England
Podatci
Koordinate 50°40′N 1°16′W / 50.667°N 1.267°W / 50.667; -1.267
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Glavno naselje Newport
Površina 380,2 km2
Broj stanovnika 141 771
IsleOfWightFromTheISS.jpg
Satelitska snimka otoka

Otok Wight (eng. Isle of Wight) je okrug te najveći, ali s populacijom od 141 771, nakon otoka Portsea (207 100 stanovnika) drugi je po broju otočkih stanovnika u Engleskoj. Upravno sjedište je grad Newport s populacijom od 25 496 stanovnika.
Otok se nalazi u rukavcu La Manche, odvojen tjesnacom Solent čija širina se kreće između dvije i pet milja od obale Hampshirea.
Na otoku su odmarališta još od viktorijanskih vremena, a poznat je po svojoj blagoj klimi, priobalnom i zelenom krajoliku. Otok je proglašen UNESCO-ovim rezervatom biosfere.

Na otoku su živjeli pjesnici Algernon Charles Swinburne i Alfred Tennyson i kraljica Viktorija, koja je izgradila svoju ljetnu rezidenciju i posljednji dom Osborne House u East Cowesu. Otok ima pomorsku i industrijsku tradiciju, uključujući brodogradnju, proizvodnju jedara, proizvodnju letećih brodova, hoverkrafta i britanske svemirske rakete. Otok je domaćin godišnjih glazbenih festivala, uključujući festival Isle of Wight, koji je 1970. bio najveći rock glazbeni događaj ikad održan.[1]

Otok Wight jedno je od rijetkih mjesta u Engleskoj gdje se može naći crvena vjeverica, dočim sive vjeverice se ne mogu se naći. Povremeno se mogu vidjeti jeleni, a na Ventnorovim padinama postoji kolonija divljih koza. Mogu se naći zaštićene vrste poput puha i nekih rijetkih šišmiša, i neka od najbogatijih nalazišta fosilnih ostataka dinosaura u Europi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Isle of Wight Festival history. Redfunnel.co.uk pristupljeno 25. rujna 2010.